Smakosze.pl Produkty Dino obniża cenę jednego z najzdrowszych mięs. Jest wręcz napakowane żelazem
Fot. Shutterstock

Dino obniża cenę jednego z najzdrowszych mięs. Jest wręcz napakowane żelazem

22 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W sklepach Dino dostępne jest jedno z najzdrowszych mięs. Obecnie można kupić je w niższej, korzystnej cenie. Należy się jednak pospieszyć, bo oferta jest ograniczona czasowo. O jakie mięso chodzi?

Najlepsze mięso w ofercie Dino

Dino, oferuje produkty nie tylko dobrej jakości, ale także te, które uważa się za zdrowe. W ofercie sklepu znalazła się wołowina bez kości. Mięso jest godne uwagi ze względu na swój bogaty skład, a także dlatego, że obecnie można kupić je w niższej cenie. Przed promocją kilogram wołowiny kosztował 44 zł, a obecnie 41,99 zł.

Choć różnica jest stosunkowo niewielka, na pewno będzie odczuwalna dla kieszeni konsumentów. Oferta jest jednak ograniczona czasowo i trwa od 22 do 28 stycznia. Należy się pospieszyć, bo sieć zaznacza również, że promocja może przestać obowiązywać przed tym terminem, jeżeli w sklepach skończą się zapasy.

wołowina.jpg
Fot. Canva
Weź torebki od herbaty i włóż je do buta. Ten patent to prawdziwe złoto

Dino z najniższymi cenami

Oferta sieci sklepów Dino jest atrakcyjna ze względu na to, że cena wołowiny w innych sklepach jest znacznie wyższa. Na przykład w sklepie Leclerc takie mięso kosztuje 49,99 zł.

Dino, jest także konkurencją dla Biedronki, do której chętnie wybierają się Polacy. W sklepie z owadem w szyldzie za kilogram wołowiny trzeba zapłacić od 48,90 zł do nawet 129,90 zł. Cena uzależniona jest od tego, z jakiej części zwierzęcia pochodzi mięso. Na tle konkurencji oferta w Dino wypada znacznie lepiej.

Dlaczego warto jeść wołowinę?

Wołowina nie jest popularnym mięsem w naszym kraju. Jedni omijają ten produkt ze względu na wysokie ceny, a inni uważają, że jest szkodliwe. O ile można zgodzić się z pierwszym twierdzeniem, o tyle drugie jest całkowitym mitem.

Wołowina ze względu na swój skład jest jednym ze zdrowszych mięs. Znajduje się w nim około 18-23% cennego białka, a węglowodany nie przekraczają 1%. Mięso jest także świetną propozycją dla cukrzyków, bo jego indeks glikemiczny jest równy lub zbliżony 0.

Najistotniejsze jest jednak to, że wołowina ma w swoim składzie przyswajalne żelazo . A nie każde mięso go posiada. W dodatku jest także źródłem witamin B12, B1, B6, A, D oraz E.

W wołowinie znajduje się tylko 5 procent tłuszczu. Tego mięsa nie powinny jednak spożywać osoby, które mają problemy z układem sercowo–naczyniowym. Znajdują się w nim kwasy tłuszczowe nasycone SFA, które dla takich osób są bardzo szkodliwe.

Sprawdź także, dlaczego Polacy są w stanie zapłacić majątek za kotlety mielone oraz wypróbuj zupę, z którą schudniesz .

stek wołowy.jpg
Fot. Canva
Mieszam mleko skondensowane z kawą. Błyskawiczny deser bez pieczenia zachwyci gości
Biorę filet z kurczaka i wkładam go w filiżankę. Ten sposób jest po prostu genialny
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy