Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam mleko skondensowane z kawą. Błyskawiczny deser bez pieczenia zachwyci gości
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 22.01.2025 15:10

Mieszam mleko skondensowane z kawą. Błyskawiczny deser bez pieczenia zachwyci gości

deser bez pieczenia
Fot. YoutTube/Magische Desserts

Niezapowiedziana wizyta gości, a może nagła ochota na coś słodkiego? Ten prosty deser bez pieczenia to genialna propozycja. Będzie fantastyczny dla wszystkich kawoszy i nie tylko. Musicie sprawdzić ten przepis. 

Deser bez pieczenia szybki i prosty

Zamiast pędzić po coś słodkiego do sklepu, zdecydowanie wolę przygotować pyszny deser w domu. Mogę w ten sposób połączyć wszystkie moje ulubione składniki. Dla mnie najpopularniejszym deserem bez pieczenia jest Tiramisu, jak na prawdziwego kawosza przystało.

Co ciekawe Tiramisu powstało przez przypadek. Książę Cosimo III de' Medici zażyczył sobie pewnego dnia lekki, ale też wykwinty deser. Tiramisu właśnie takie jest. Moja propozycja deseru bez pieczenia również zawiera kawę, ale różni się od klasyka. Poznajcie moją propozycję.

deser z kawą
Fot. YoutTube/Magische Desserts
Polacy wciąż ją kupują, a to najgorsza kawa. Omijaj szerokim łukiem

Jak zrobić szybki deser bez pieczenia z kawą?

To naprawdę prosty deser, który bez trudu możecie przygotować nawet chwilę przed wizytą gości. Jest przyjemnie słodki i cudownie kawowy. Podobny przepis znajdziecie na kanale Magische Desserts na YouTube.

Składniki:

  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1 banan
  • 80 g ciasteczek maślanych
  • 40 g orzeszków ziemnych
  • kakao do posypania

Jak zrobić kawowy deser bez pieczenia?

Do skondensowanego mleczka wsypuję 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i dokładnie mieszam. Banana rozgniatam widelcem, a następnie dodaję do kawy i mleczka. Teraz możemy przejść do ciasteczek.

Ciasteczka przekładam do naczynia blendera, rozdrabniam i łączę z wcześniej przygotowaną mieszanką. Kolejnym krokiem jest przelanie masy na patelnię i podgrzanie. Kiedy masa zgęstnieje, dodaję orzeszki. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki wyłożonej folią spożywczą i wsadzam do lodówki na 2 godziny.

Schłodzony deser wyciągam z formy i posypuję kakao. Smakuje cudownie, musicie tego spróbować. Sprawdźcie też nasz sposób na faworki.

deser bez pieczenia
Fot. YoutTube/Magische Desserts