Dlaczego lepiej nie dodawać cytryny do herbaty?
Zaraz za cukrem cytryna lub sok z cytryny jest najczęstszym dodatkiem, jakim aromatyzujemy nasz ulubiony napój. Okazuje się, że choć ma właściwości pomagające się rozgrzać czy wspomóc układ odpornościowy, napar nie zawsze jest wskazany. Nie należy dodawać cytryny do herbaty, w której znajdują się jeszcze fusy. Inaczej przyswaja się cytrynian glinu, który może przyczyniać się do powstawania Alzheimera.
Herbata jest najbardziej popularnym napojem na całym świecie. Pija się ją głównie na ciepło, choć ogromną sławą cieszą się również mrożone herbaty, doskonale gaszące pragnienie. Kwaśna cytryna wspaniale komponuje się ze smakiem naparu, jednak dodając ją, trzeba zachować pewną ostrożność.
W liściach herbaty naturalnie znajduje się aluminium, które przechodzi do niej z gleby wraz z wartościami odżywczymi. Na szczęście metal ten nie przedostaje się w zagrażających ilościach do napoju. Wszystko zmienia się jednak gdy doda się do niej sok z cytryny.
Uważaj z herbatą i cytryną
Choć aluminium jest słabo rozpuszczalne w wodzie, z kwasem cytrynowy tworzy związek znacznie łatwiej rozpuszczający się w wodzie. Cytrynian glinu powstaje z aluminium w liściach, który wiąże się z kwasem cytrynowym. Niestety substancja ta może być groźna, jak podaje portal zywienie.medonet, dla naszego zdrowia.
Według niektórych badań przytoczonych przez portal, które cały czas są kontynuowane, cytrynian glinu może przyczyniać się do powstawania Alzhaimera. Wystarczy spełnić jednak jeden warunek, aby wyeliminować to ryzyko w znacznym stopniu.
Należy przed dodaniem cytryny lub jej soku wyłowić fusy z naparu. Tylko w przypadku jednoczesnej obecności liści herbaty i soku w naparze dochodzi do wypłukiwania aluminium - jeśli więc dodajesz sok po zaparzeniu, nie musisz się niczego obawiać.
Sok z cytryny wlewaj do ostudzonego naparu
Witamina C, która odpowiada za większość dobroczynnych właściwości cytryny, jest bardzo wrażliwa na wysokie temperatury. Wlewając sok z cytryny do świeżo zaparzonej i gorącej herbaty, traci się większość kwasu askorbinowego.
Podobnie sprawa wygląda z miodem. Antybakteryjne działanie miodu również jest zależne od temperatury, dlatego warto poczekać z jego dodaniem, aż herbata osiągnie temperaturę przynajmniej mniejszą niż 60 stopni Celsjusza.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na domowy ocet jabłkowy z obierków.
Źródło: canva/YelenaYemchuk, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl Zapraszamy na nasz Instagram