Dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę?
Kochamy placki, a chyba najbardziej placki ziemniaczane. Są pożywne, proste do przygotowania i bardzo smaczne. Z pewnością przyrządzacie je po swojemu, ale czasami dobrze jest posłuchać nowych podpowiedzi. Wiecie na przykład, dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę? Wystarczy wsypać jej tylko pół łyżeczki, a efekt was zaskoczy.
Idealne placki ziemniaczane powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ten ideał nie jest trudny do osiągnięcia, pod warunkiem, że zna się kilka istotnych zasad. Trzeba bowiem wiedzieć co dodać do ziemniaczanego ciasta i jak je smażyć.
Dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę?
Placki ziemniaczane są proste do przyrządzenia, jednak mogą nas czasem niemiło zaskoczyć. Czym? Na przykład ciemną barwą, dużą twardością czy małą chrupkością. Na szczęście mamy na to swoje sposoby.
Wystarczy bowiem do nich dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej, a problem zostanie rozwiązany. Placki wyjdą puszyste, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz.
Przepis na placki ziemniaczane
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 cebula
-
1 jajko
-
3 łyżki mąki
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę również obierz, przekrój na pół, zetrzyj na tarce wprost do ziemniaków.
Do rozdrobnionych warzyw dodaj jajko, mąkę, sodę oczyszczoną, sporo soli i trochę pieprzu. Wymieszaj jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż placki, aż będą rumiane z obu stron. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na placki ziemniaczane. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane ze szpinakiem , a także jak zrobić placki ziemniaczane z tuńczykiem .
Źródło zdjęcia: canva/InaTs
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis