Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jeść owoc granatu?
canva/EzumeImages

Dlaczego warto jeść owoc granatu?

4 stycznia 2021

Granat jest przyjemnie słodki, a jego ziarenka delikatnie chrupiące. Obranie go stanowi co prawda nie lada wyzwanie, które jednak warto podjąć. Oprócz smaku owoc ten skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych.

Owoc ten znajdziemy niemal w każdym supermarkecie. Włączenie go do diety nie jest bardzo trudne. Doskonale bowiem odnajduje się w sałatkach. Sprawdźcie choćby pyszną kompozycję z kaszą bulgur, fetą i ogórkiem lub ten miks z dodatkiem pomidorków koktajlowych .

Co znajdziemy w granacie?

Owoc granatu zawiera szereg witamin. Głównie są to odpowiedzialna za wzmocnienie odporności witamina C, E i kwas pantotenowy, czyli B5 . Ten egzotyczny owoc dostarcza też wielu związków mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. sporo potasu, magnezu i fosforu.

Granat obfituje też w substancje o silnym działaniu przeciwutleniającym m.in. taniny i antocyjany. Istnieją badania, które jednoznacznie wskazują, że sok z tego owocu wykazuje większą aktywność antyoksydacyjną niż czerwone wino czy zielona herbata.

Dlaczego warto sięgać po granaty?

Wartości odżywcze owoców granatu znane były już w starożytności. Owoc stosowany był wtedy w leczeniu bólów żołądka czy chorób pasożytnicze. Współczesne badania udowodniły, że rzeczywiście wykazuje on działanie przeciwdrobnoustrojowe , wspomagając walkę z infekcjami.

Sok z granatu, spożywany regularnie, jest w stanie doprowadzić do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi oraz przywrócić odpowiedni poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL. Wspomoże też pamięć, a więc będzie doskonałym uzupełnieniem diety osób starszych.

Granat wykazuje także działanie przeciwzapalne. Warto, by sięgały po niego osoby cierpiące na cukrzycę typu 2, choroby serca czy nowotwory. Pomoże też tym z nas, którzy borykają się z bólami stawów oraz sportowcom. Wykazano bowiem, że r egularnie jedzony, granat może dodatnio wpływać na wydolność organizmu.

Granat w sałatce
Granat jest pysznym dodatkiem do sałatek

Źródło zdjęcia: canva/PS3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: jadlonomia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy