Sałatka z kaszy bulgur z fetą, ogórkiem i granatem
Jakie właściwości ma kasza bulgur?
Kasza bulgur w niektórych państwach Bliskiego Wschodu uznawana jest za jeden z podstawowych składników używany w wielu. Ten rodzaj kaszy wytwarzany jest z pszenicy durum, która uznawana jest za zdrowszą dla naszego organizmu od zwykłej pszenicy. Kaszę bulgur przede wszystkim cechuje największa zawartość błonnika spośród większość kasz. Dodatkowo jest niskokaloryczna i zawiera potas i fosfor, które są ważnymi składnikami zębów i kości. Jednak, co przede wszystkim, kasza bulgur może poszczycić się największą zawartością magnezu, bo aż 32 mg/100 g co jest bardzo dużą ilością nawet na tle innych kasz. Z uwagi na zawartość potasu, wapnia, magnezu i sodu kasza bulgur wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Ponadto potas odpowiada za obniżanie krwi, a wapń wpływ na pompowanie krwi do wszystkich tkanek. Tak duża ilość magnezu natomiast może uchronić przed zawałem i pomaga w regulacji poziomu wapnia.
Kasza bulgur, ze względu na dużą zawartość błonnika, to dobry składnik dla osób cierpiących na problemy trawienne oraz posiadających zbyt wysoki poziom cholesterolu. Kasza bulgur może okazać się również pomocna dla osób cierpiących na anemię, duża zawartość żelaza i kwasu foliowego sprawia, że jest to składnik, który może przyczynić się do poprawy stanu.
Co ciekawe, pszenica durum, na bazie której stworzona jest kasza bulgur zawiera gluten, jednak często osoby, które mają nietolerancję pokarmową na pszenicę zwykłą, nie odczuwają dolegliwości po spożyciu pszenicy durum. Warto więc spróbować tej alternatywy także w kontekście makaronów, szczególnie dla osób, które od bezglutenowych czy wieloziarnistych makaronów zdecydowanie wolą te pszeniczne, a alergia zmusiła ich do ograniczenia ich spożywania/
Jak powstaje kasza bulgur?
Kasza bulgur powstaje z suszonych ziaren pszenicy durum, które po wysuszeniu są gniecione. Występuje w trzech odmianach, jako drobnoziarnista, średnioziarnista i gruboziarnista i każdą z tych odmian zazwyczaj stosuje się do innego rodzaju potraw. Według dietetyków, produkty z pszenicy durum są zdrowsze od produktów z pszenicy zwykłej, ponieważ posiadają więcej witamin i pierwiastków mineralnych, które są dobre dla naszego organizmu.
Jak przygotować sałatkę z kaszy bulgur z fetą, ogórkiem i granatem?
Przygotowanie sałatki z kaszy bulgur, tak jak ma to miejsce w przypadku większości sałatek, jest dość łatwe i szybkie. Sałatka świetnie smakuje także na zimno, więc z powodzeniem możesz spakować ją do pudełka i zabrać do pracy.
składniki:
½ szklanki kaszy bulgur
1 szklanka bulionu
1 ogórek gruntowy
pół cebuli
1 seler naciowy
½ szklanki liści mięty
½ granata
125 g sera feta
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
przygotowanie:
Kaszę bulgur przesypać do sitka z bardzo drobnymi oczkami, dokładnie przepłukać, a następnie po pozbyciu się wody, wsypać kaszę do czystego garnka.
Do kaszy dolać bulion, garnek przykryć i całość zagotować pod przykryciem przez około 15 minut do czasu, zmięknięcia kaszy i wchłonięcia przez nią bulionu.
Następnie przesypać kaszę do miski i wystudzić.
Ogórek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Łodygę selera naciowego pokroić na cienkie plasterki. Miętę dokładnie umyć i osuszyć a następnie posiekać. Z połówki owocu granatu wydobyć pestki.
Każdy z pokrojonych składników wsypać do miski.
Fetę wyjąć z opakowania, w razie konieczności odsączyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do miski.
Do sałatki dodać sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz i całość dokładnie, delikatnie wymieszać.
undefinedundefined