Smakosze.pl
sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i fetą

https://pixabay.com

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i fetą

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Wilk

Udostępnij:

Ożywcza w smaku, lekka i sycąca – to właśnie sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i fetą. Stanowi świetną odmianę tradycyjnej sałatki śródziemnomorskiej i z powodzeniem zastępuje ją na przyjęciach.

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem  i fetą – dlaczego warto ją jeść nawet codziennie?

Jadamy zwykle ze względu na smak. Jednak wkładając coś do ust, zawsze należy się zastanowić, jakie właściwości zdrowotne niesie ze sobą dany posiłek. Czy on mnie wzmacnia, czy pomaga mi utrzymać silny układ odpornościowy, czy też wręcz przeciwnie – osłabia go z powodu nadmiaru cukru. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i fetą z pewnością wspomoże funkcjonowanie naszego organizmu, a to za sprawą zdrowych składników, które wchodzą w jej skład.

Królem całej potrawy jest granat. Już od dawna znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości np. działania przeciwmiażdżycowego. Jego owoce zawierają cenne witaminy C i E, które są naturalnymi antyoksydantami, bo wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Poza tym mieszczą się w nim tak ważne składniki mineralne jak: fosfor, magnez i potas, a także wiele związków proaktywnych takich jak: proantocyjanidyny, flawonole, czy związki fenolowe. Sok z granatu przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego, potrafi obniżać poziom glukozy we krwi,  zapobiega też chorobom nowotworowym i hamuje ich rozwój.

Pomidory znajdujące się w sałatce to przede wszystkim źródło witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne i jest niezbędna do tworzenia się kolagenu. Jeśli więc zależy nam na zdrowej, gładkiej skórze, zjadajmy pomidory. Dobroczynny wpływ na skórę ma też zawarty w tych owocach potas – dzięki niemu skóra jest napięta, a mięśnie nie doznają nieprzyjemnych skurczy. Pierwiastek ten pełni również ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych oraz dba o prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Pomidory to także świetne źródło likopenu, który ma silne właściwości przeciwutleniające.

Feta – jest to doskonałe źródło wapnia. Do sałatki z pomidorkami, fetą i granatem zazwyczaj używa się 100 g tego produktu, co zaspokaja już 50 % dziennego zapotrzebowania na wapń. A wapń jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego (przekazywania impulsów) oraz dla zdrowia kości i zębów.

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i fetą – wersja 1

Sałatka z pomidorami koktajlowymi, granatem i fetą jest godna uwagi nie tylko ze względów zdrowotnych, ale przede wszystkim niezwykłego smaku, który łączy cierpki smak granata z lekko kwaśną fetą i słodyczą pomidorów.

Składniki:

  • 100 g sera feta

  • 1 granat

  • 250 g pomidorków koktajlowych

  • Garść sałaty

  • ½ papryczki chili

  • 1 cebula

Składniki na sos winegret do sałatki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki syropu klonowego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • Sól

  • Pieprz

Wykonanie:

Myjemy sałatę i pomidory. Następnie drzemy sałatę na kawałki i wrzucamy do salaterki, pomidorki pokrojone w połówki układamy na sałacie. Kruszymy na to ser feta oraz dodajemy pokrojoną w kawałki cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno posiekanym chili. Na wierzch wysypujemy ziarenka granatu. Potem przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy ze sobą wszystkie składniki w osobnej miseczce, doprawiamy i polewamy nim sałatkę.

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i fetą – wersja 2

  • 1 granat dużej wielkości

  • 1 sałata rzymska

  • 120 g szynki parmeńskiej

  • 100 g fety

  • Kawałek pora

  • 250 g pomidorków koktajlowych

  • 2 garście świeżego szpinaku baby

  • 2 garście rukoli

Składniki na sos do sałatki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Sałatę, rukoli i liście szpinaku myjemy i osuszamy na sitku. Przy pomocy łyżeczki wydłubujemy do miseczki owoce granatu. Kroimy szynkę parmeńską na mniejsze kawałki a fetę na mniejsze kawałki. Układamy w salaterce zieleninę, czyli: porwaną w rękach sałatę rzymską (warto oderwać od niej głąby i nie dodawać do sałatki), rukolę oraz liście szpinaku (możemy je zastąpić roszponką). Kładziemy na to kawałki szynki parmeńskiej, układamy fetę i posypujemy ziarenkami granatu. Na końcu robimy sos. W tym celu mieszamy w osobnej miseczce oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, ze szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Polewamy sałatkę sosem.

undefinedundefined

Dominika WilkAutor

Redaktor Dominika Wilk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >