Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jeść roszponkę i jak ją przygotować?
canva/HandmadePictures

Dlaczego warto jeść roszponkę i jak ją przygotować?

7 lutego 2022

Sałaty to różnorodna grupa warzyw, a każda odmiana ma swój unikalny smak i nieco inne właściwości. Tym razem na tapet bierzemy roszponkę. Jej zielone liście będą cenne nie tylko dla osób na diecie. Dowiedzcie się, dlaczego warto zwrócić na nią szczególną uwagę.

Polecana dla diabetyków i niskokaloryczna sałata z powodzeniem pasować będzie do wielu dań. Roszponka jest delikatna w smaku, a jej spożycie wiążę się z licznymi korzyściami. Wyjaśniamy, w czym może nam pomóc i jak najlepiej ją przyrządzić.

Dlaczego warto jeść roszponką?

Niepozorne zielone listki są bogate w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, wśród których znajdziemy m.in. beta-karoten , który wspomaga wzrok i pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem słońca.

Zawarte w roszponce żelazo, potas czy magnez sprawiają, że jest ona idealnym warzywem dla osób aktywnych. Zwłaszcza dla kobiet i osób na dietach roślinnych, dla których utrzymanie odpowiedniej podaży żelaza jest kluczowe.

Warzywo bogate jest również w witaminę B6 czy C. Wzmocni więc odporność, zadziała uspokajająco, a także poprawi trawienie. Zdecydowanie warto zwrócić na nie uwagę podczas zakupów.

Jak przyrządzić roszponkę?

Roszponkę możecie potraktować jak każda inną sałatę i podać ją z ulubionymi dodatkami. My proponujemy wam niezwykłą sałatkę z dodatkiem indyka podsmażonego w ziołach, sera pleśniowego i truskawek.

Pokrojone składniki skropcie sosem przyrządzonym z oliwy, octu balsamicznego, musztardy i czosnku, a smak was zachwyci. Zamiast truskawek możecie użyć winogron czy gruszki oraz dodać nieco chrupiących orzechów włoskich — będzie równie wyśmienicie.

Na naszej stronie dowiecie się wiele więcej na temat innych cennych dla zdrowia produktów. W tym artykule opisujemy korzyści płynące z jedzenia pomelo . Tutaj natomiast piszemy o zaletach granatu .

Roszponka jest idealną bazą do wielu sałatek
Roszponka jest idealną bazą do wielu sałatek

Źródło zdjęcia: canva/saffron bowl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy