Dlaczego warto jeść owoc granatu?
Granat jest przyjemnie słodki, a jego ziarenka delikatnie chrupiące. Obranie go stanowi co prawda nie lada wyzwanie, które jednak warto podjąć. Oprócz smaku owoc ten skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych.
Owoc ten znajdziemy niemal w każdym supermarkecie. Włączenie go do diety nie jest bardzo trudne. Doskonale bowiem odnajduje się w sałatkach. Sprawdźcie choćby pyszną kompozycję z kaszą bulgur, fetą i ogórkiem lub ten miks z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Co znajdziemy w granacie?
Owoc granatu zawiera szereg witamin. Głównie są to odpowiedzialna za wzmocnienie odporności witamina C, E i kwas pantotenowy, czyli B5. Ten egzotyczny owoc dostarcza też wielu związków mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. sporo potasu, magnezu i fosforu.
Granat obfituje też w substancje o silnym działaniu przeciwutleniającym m.in. taniny i antocyjany. Istnieją badania, które jednoznacznie wskazują, że sok z tego owocu wykazuje większą aktywność antyoksydacyjną niż czerwone wino czy zielona herbata.
Dlaczego warto sięgać po granaty?
Wartości odżywcze owoców granatu znane były już w starożytności. Owoc stosowany był wtedy w leczeniu bólów żołądka czy chorób pasożytnicze. Współczesne badania udowodniły, że rzeczywiście wykazuje on działanie przeciwdrobnoustrojowe, wspomagając walkę z infekcjami.
Sok z granatu, spożywany regularnie, jest w stanie doprowadzić do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi oraz przywrócić odpowiedni poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL. Wspomoże też pamięć, a więc będzie doskonałym uzupełnieniem diety osób starszych.
Granat wykazuje także działanie przeciwzapalne. Warto, by sięgały po niego osoby cierpiące na cukrzycę typu 2, choroby serca czy nowotwory. Pomoże też tym z nas, którzy borykają się z bólami stawów oraz sportowcom. Wykazano bowiem, że regularnie jedzony, granat może dodatnio wpływać na wydolność organizmu.
Źródło zdjęcia: canva/PS3000
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: jadlonomia