Smakosze.pl
Dlaczego warto jeść granaty?

canva/EzumeImages

Dlaczego warto jeść owoc granatu?

4 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Granat jest przyjemnie słodki, a jego ziarenka delikatnie chrupiące. Obranie go stanowi co prawda nie lada wyzwanie, które jednak warto podjąć. Oprócz smaku owoc ten skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych.

Owoc ten znajdziemy niemal w każdym supermarkecie. Włączenie go do diety nie jest bardzo trudne. Doskonale bowiem odnajduje się w sałatkach. Sprawdźcie choćby pyszną kompozycję z kaszą bulgur, fetą i ogórkiem lub ten miks z dodatkiem pomidorków koktajlowych.

Bezglutenowe naleśniki ryżowe

Idealne naleśniki bez mleka i jajek

CZYTAJ DALEJ

Co znajdziemy w granacie?

Owoc granatu zawiera szereg witamin. Głównie są to odpowiedzialna za wzmocnienie odporności witamina C, E i kwas pantotenowy, czyli B5. Ten egzotyczny owoc dostarcza też wielu związków mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. sporo potasu, magnezu i fosforu.

Granat obfituje też w substancje o silnym działaniu przeciwutleniającym m.in. taniny i antocyjany. Istnieją badania, które jednoznacznie wskazują, że sok z tego owocu wykazuje większą aktywność antyoksydacyjną niż czerwone wino czy zielona herbata.

Dlaczego warto sięgać po granaty?

Wartości odżywcze owoców granatu znane były już w starożytności. Owoc stosowany był wtedy w leczeniu bólów żołądka czy chorób pasożytnicze. Współczesne badania udowodniły, że rzeczywiście wykazuje on działanie przeciwdrobnoustrojowe, wspomagając walkę z infekcjami.

Sok z granatu, spożywany regularnie, jest w stanie doprowadzić do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi oraz przywrócić odpowiedni poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL. Wspomoże też pamięć, a więc będzie doskonałym uzupełnieniem diety osób starszych.

Granat wykazuje także działanie przeciwzapalne. Warto, by sięgały po niego osoby cierpiące na cukrzycę typu 2, choroby serca czy nowotwory. Pomoże też tym z nas, którzy borykają się z bólami stawów oraz sportowcom. Wykazano bowiem, że regularnie jedzony, granat może dodatnio wpływać na wydolność organizmu.

Granat w sałatce

Granat jest pysznym dodatkiem do sałatek

Źródło zdjęcia: canva/PS3000

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: jadlonomia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Czym jest biały nalot na czekoladzie?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Czytaj więcej >
jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >