Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją?
Ogórki kiszone są nie lada specjałem. Wielu smakoszy decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Czasami mimo naszych starań, ogórki kiszone mogą pokryć się pleśnią. Wszystko przez niedokładne przykrycie ich zalewą.
Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po wyborny specjał. Dziś przyjrzymy się wskazówkom, dzięki którym ogórki kiszone wyjdą idealnie.
Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją?
Nie da się ukryć, że spleśniałe ogórki kiszone są ogromnym rozczarowaniem. Całe przygotowania idą wówczas na marne, a przetwory nie nadają się już do niczego. Okazuje się, że ogórki kiszone pokryją się pleśnią, wówczas gdy zapomnimy o niezwykle istotnym detalu .
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego ogórki kiszone robią się puste w środku . Dziś skupimy się na kwestii pleśni, która może pokryć nasze kiszonki. Przeważnie taki efekt spowodowany jest nieprawidłowym ułożeniem ogórków.
Ogórki kiszone z pewnością spleśnieją, jeśli nie będą w pełni przykryte zalewą. Właśnie ona zabezpiecza je przed rozkładem . Każdy, kto chce odpowiednio przygotować ogórki kiszone, powinien zawsze mieć to na uwadze.
Umieszczając ogórki kiszone w słoiku, musimy pamiętać o tym, by ułożyć je bardzo ciasno . Wówczas nie będą one się przemieszczały w naczyniu, a co za tym idzie, unikniemy ich wypłynięcia na powierzchnię zalewy.
(Canva / architectphd)
Co zrobić by ogórki kiszone wyszły idealnie?
Jeśli planujesz przygotować własne ogórki kiszone, koniecznie zastosuj się do kilku wskazówek, dzięki którym przysmak wyjdzie jeszcze bardziej obłędny . Na początku należy odpowiednio przygotować ogórki. Przed umieszczeniem ogórków w słoikach należy je namoczyć w zimnej wodzie. Dzięki temu warzywa będą bardziej jędrne. Taka kąpiel powinna trwać przynajmniej 30 minut. Oczywiście nic nie zastąpi ogórków o dobrej jakości. Warto zaopatrzyć się w nie u sprawdzonych sprzedawców.
Oczywiście same ogórki to nie wszystko. Równie ważna jest także kwestia zastosowanych dodatków. Koper, czosnek oraz chrzan są oczywistością. Ciekawe walory smakowe otrzymamy, wówczas gdy do słoika dodamy liście porzeczki, wiśni i dębu. Ostatnie z nich wpływają pozytywnie na jędrność ogórków .
Jeśli przygotowujemy ogórki kiszone samodzielnie, pamiętajmy o użyciu dobrej wody. Jeśli chcemy skorzystać z kranówki, to uprzednio musimy ją przegotować. Najlepiej sprawdzi się woda oligoceńska. Z kolei sól powinna być niejodowana. Warto wiedzieć, jak z ogórków kiszonych przyrządzić obłędną sałatkę . Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Klaudyna Hebda