Dodaj do rosołu, a wzmocnisz jego smak. Wywar będzie esencjonalny jak nigdy
Czy na pewno wiesz, jak ugotować rosół, który będzie aromatyczny i smaczny? Istotne są nietypowe dodatki i przyprawy, które odmienią smak tej klasycznej zupy. Rodzina od razu zauważy różnicę, a ty rosół będziesz gotować tylko w ten sposób.
Rosół podstawą obiadu
Rosół jest jedną z najpopularniejszych polskich zup. Jej smak doceniają nie tylko Polacy, ale też obcokrajowcy odwiedzający nasz kraj. Przy tak dużej powszechności wydawać by się mogło, że każda gospodyni wie, jak ugotować rosół, ale też wie, co do niego dodać, aby zyskał na smaku. Niestety nie zawsze tak jest, a tradycyjne danie wypada bardzo przeciętnie.
Ta klasyczna zupa może być jeszcze bardziej esencjonalna w smaku, ale też w konsystencji. Wystarczy doprawić ją innymi przyprawami i dodatkami niż sól i pieprz. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko składniki, ale też sposób na ugotowanie znakomitego rosołu.
Jakie przyprawy do rosołu?
Aby rosół zyskał na smaku, można dodać do niego trzy nietypowe dla tego dania składniki. Pierwszym z nich jest sos sojowy. Choć kojarzony jest z kuchnią azjatycką, sprawdzi się również w polskiej zupie, zastępując popularną, lecz niezdrową maggi i kostki rosołowe. Zupa będzie mniej słona, ale bogata w smak umami.
Innym dodatkiem, który powinien znaleźć się w rosole, są suszone grzyby. Dzięki nim smak i aromat zupy stanie się bardziej esencjonalny i wyrazisty. Najlepiej sprawdzą się suszone borowiki i podgrzybki, które należy namoczyć w zimnej wodzie przez około 30 minut i dodać je w połowie gotowania.
Do rosołu warto dodać także suszone pomidory. Dodatek może dziwić, ale to właśnie on sprawi, że zupa nabierze fantastycznego smaku. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ich ilością. Namocz je jak grzyby i również wlej razem z wodą w połowie gotowania rosołu.
Jak ugotować rosół?
Wiesz już jakie składniki należy dodać, ale musisz poznać także błędy, których nie należy popełniać podczas gotowania rosołu. Przede wszystkim nie należy spieszyć się z soleniem . Jeżeli tę przyprawę wsypiesz zbyt szybko, cenne substancje z warzyw, nie będą mogły dostać się do rosołu. Zupę należy solić przed końcem gotowania.
Drugim najczęściej popełnianym błędem jest wkładanie mięsa do wrzątku. Całkowicie straci ono smak i wyjdzie zbyt twarde. Dlatego należy włożyć mięso do zimnej wody, a następnie powoli gotować. Dzięki temu rosół wyjdzie idealny.
Sprawdź także, jaką kawę pić jesienią oraz dowiedz się, co warto jeść przed snem .