Smakosze.pl Przepisy Dodaję do mleka paprykę w proszku. Niebywałe, jaki przysmak z tego wychodzi
fot. youtube.com/pysznenastole

Dodaję do mleka paprykę w proszku. Niebywałe, jaki przysmak z tego wychodzi

26 maja 2024

To czasem aż nie do wiary, jak prostymi środkami można osiągnąć niezwykłe efekty, kiedy przygotowujemy przetwory. Ale przecież masło czy sery nie zawsze kupowało się w sklepie. Prezentujemy przepis na jeden z takich nabiałowych przysmaków, który z łatwością można przygotować w domu.

Domowy biały ser

Oferta serów w dzisiejszych sklepach sprawia, że niezwykle rzadko sięgamy po domowy produkt z tej kategorii. Jednak ten prosty ser twarogowy ze zwarzonego mleka jest tak łatwy w przygotowaniu, że warto zrobić go choćby z ciekawości, choć oczywiście to smak jest znacznie lepszym powodem .

Ten ser to jeden z najprostszych sposobów przetwarzania mleka . Jeśli mamy dostęp do produktu niepasteryzowanego, można przygotować taki twaróg najprostszą metodą: podgrzewając zsiadłe mleko. Ci z nas, którym dostępne jest tylko sklepowe, muszą uciec się do triku: zakwaszania świeżego mleka sokiem z cytryny.

skrzep do sitka
fot. youtube.com/pysznenastole
Moja rodzina uwielbia, gdy piekę to ciasto z truskawkami. Jest po prostu najlepsze

Domowy twaróg z papryką

Podgrzewając takie mleko otrzymujemy własnoręcznie przygotowany przysmak, który możemy swobodnie doprawiać, zmieniając jego smak wedle uznania. Dziś przygotowujemy wersję z papryką, jednak można sięgać po dowolne ulubione przyprawy. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału Pyszne na stole, gdzie podobny ser przyrządzony jest w wersji łagodnej.

Składniki

  • 1 l tłustego mleka
  • Sok z 1 cytryny (ok. 50 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne

Ser twarogowy w rondelku

Z cytryny wyciskamy sok i przecieramy przez sito, żeby pozbyć się miąższu i pestek. Mleko przelewamy do rondelka, dodajemy sól i paprykę i ustawiamy na palniku o niewielkiej mocy.

Kiedy mleko zawrze, powoli, ciągle mieszając, dodajemy sok z cytryny. Po chwili wyłączamy palnik. Mleko rozdzieli się na serwatkę i skrzep . Ten ostatni wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i przekładamy na sitko wyłożone chustą serowarską lub tetrową ściereczką albo gazą.

Sitko układamy na misce. Ser zawijamy w chustę także od góry i dokładnie odciskamy, by wypłynęła pozostała wilgoć. Taki sprasowany, wciąż przyciśnięty ser odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie powinna być gotowa zwarta, serowa przekąska o paprykowym, lekko pikantnym smaku .

Wypróbuj też przepisy na mielone z nietypowym dodatkiem i pieczoną cukinię .

gotowy ser
fot. youtube.com/pysznenastole
Co roku w maju dodaję go do mielonych. Najlepszy jest prosto z ogródka
W życiu nie jadłam lepszej pieczonej cukinii. Zalana tym sosem smakuje jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy