Smakosze.pl Przepisy Doskonały patent Anny Lewandowskiej na pyszne faworki. Jedz bez wyrzutów sumienia
TRICOLORS/East News; canva/Aneta_Gu, Getty Images

Doskonały patent Anny Lewandowskiej na pyszne faworki. Jedz bez wyrzutów sumienia

9 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Tłusty Czwartek to genialna okazja do popuszczenia diety i zjedzenia pysznych pączków i faworków. Ania Lewandowska zaprezentowała swój genialny patent na faworki w znacznie mniej kalorycznej wersji. Sportsmenka używa do ich wykonania mąki owsianej oraz jogurtu kokosowego, co daje zdrowy i smaczny efekt.

Faworki zaraz obok pączków są bardzo ważnym symbolem Tłustego Czwartku, dlatego warto przygotować je w najlepszym wydaniu. Nie polecamy kupowania ich w cukierniach, ponieważ z łatwością zrobisz je samodzielnie od podstaw.

Receptura Ani Lewandowskiej składa się jedynie z 5 składników, dlatego nikt nie powinien mieć problemu z ich zdobyciem. Dietetyczne faworki Lewandowskiej mają na tyle mało cukru, że można zajadać się nimi do woli.

Przepis na faworki Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 400 g mąki owsianej

  • 4 żółtka

  • 200 ml jogurtu kokosowego

  • szczypta sody oczyszczonej

  • zmielony ksylitol

Zacznij od wlania żółtek do miseczki, wsyp do nich 4 łyżeczki zmielonego ksylitolu, sodę oczyszczoną i ubij je na pianę. Gdy żółtka podwoją swoją objętość, dodaj do nich jogurt roślinny oraz przesianą mąkę.

Wymieszaj składniki na jednolitą masę, zagnieć ciasto dłońmi i rozwałkuj je na 6-8 mm placek. Pokrój je nożem na 10-centymetrowe paski, w środku każdego z nich zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden róg pasków.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 10 minut . Po upieczeniu posyp je z wierzchu zmielonym ksylitolem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty sposób na zrobienie klasycznej szarlotki od siostry Anastazji.

Faworki

Źródło zdjęcia: canva/nevake, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy