Doskonały patent Anny Lewandowskiej na pyszne faworki. Jedz bez wyrzutów sumienia
Tłusty Czwartek to genialna okazja do popuszczenia diety i zjedzenia pysznych pączków i faworków. Ania Lewandowska zaprezentowała swój genialny patent na faworki w znacznie mniej kalorycznej wersji. Sportsmenka używa do ich wykonania mąki owsianej oraz jogurtu kokosowego, co daje zdrowy i smaczny efekt.
Faworki zaraz obok pączków są bardzo ważnym symbolem Tłustego Czwartku, dlatego warto przygotować je w najlepszym wydaniu. Nie polecamy kupowania ich w cukierniach, ponieważ z łatwością zrobisz je samodzielnie od podstaw.
Receptura Ani Lewandowskiej składa się jedynie z 5 składników, dlatego nikt nie powinien mieć problemu z ich zdobyciem. Dietetyczne faworki Lewandowskiej mają na tyle mało cukru, że można zajadać się nimi do woli.
Przepis na faworki Ani Lewandowskiej
Składniki:
-
400 g mąki owsianej
-
4 żółtka
-
200 ml jogurtu kokosowego
-
szczypta sody oczyszczonej
-
zmielony ksylitol
Zacznij od wlania żółtek do miseczki, wsyp do nich 4 łyżeczki zmielonego ksylitolu, sodę oczyszczoną i ubij je na pianę. Gdy żółtka podwoją swoją objętość, dodaj do nich jogurt roślinny oraz przesianą mąkę.
Wymieszaj składniki na jednolitą masę, zagnieć ciasto dłońmi i rozwałkuj je na 6-8 mm placek. Pokrój je nożem na 10-centymetrowe paski, w środku każdego z nich zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden róg pasków.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 10 minut . Po upieczeniu posyp je z wierzchu zmielonym ksylitolem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty sposób na zrobienie klasycznej szarlotki od siostry Anastazji.
Źródło zdjęcia: canva/nevake, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hpba