Doskonały patent na grochówkę z łuskanego grochu
Zupa grochowa, czyli potocznie grochówka, jest wyjątkowo sycącą i treściwą potrawą, mogącą wypełnić brzuch na długie godziny. Jej smak jest niebywale pyszny, a gęstość sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Niżej zdradzamy najprostszy przepis na to klasyczne danie.
Zupa grochowa jest szczególnie doceniania zimą i jesienią, gdy za oknem panuje nieprzyjazna deszczowa i mroźna pogoda. Duża miska grochówki daje energię, aby stawiać czoła tak nieprzyjemnym warunkom atmosferycznym.
Koniecznym dodatkiem do grochowej, który warunkuje smak, jest oczywiście wędzony boczek. To on nadaje aromat wędzonki, a także dodatkową porcję białka oraz tłuszczu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę grochową
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na proste i sycące dania, zajrzyj do tego tekstu. Dowiesz się z niego jak sporządzić klasyczną kiszkę ziemniaczaną.
Składniki:
-
2 l wody
-
400 g łuskanego grochu
-
500 g wędzonego boczku
-
400 g ziemniaków
-
2 średnie cebule
-
3 ząbki czosnku
-
1 pietruszka
-
majeranek
-
pół selera
-
1 por
-
lubczyk
-
olej
-
ziele angielskie
-
3 listki laurowe
-
sól
-
pieprz
Opłucz groch na sicie, zalej go 2 litrami wody i doprowadź do wrzenia. Łyżką cedzakową zdejmuj pianę, która pojawia się na powierzchni wody. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Marchew, selera i pietruszkę również umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj warzywa oraz pokrojony w mniejsze kawałki boczek do grochu, dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem oraz solą. Gotuj zupę przez 30 minut.
Por pokrój w półtalarki, cebulę w kostkę i podsmaż je na oleju. Gdy te delikatnie się zarumienią, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć zawartość patelni do zupy. Gdy groch jest miękki, dopraw danie majerankiem . Smacznego.
Zupa nie wystarczy ci na obiad? W tym tekście zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane - zachęcamy do zapoznania się z nim.
Źródło: canva/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary.pl