Smakosze.pl Produkty Ekspert powiedział, ile jajek można zjeść w ciągu dnia. Ta liczba wprawia w osłupienie
Fot. Canva/YelenaYemchuk

Ekspert powiedział, ile jajek można zjeść w ciągu dnia. Ta liczba wprawia w osłupienie

7 września 2024

Jajka chętnie jadamy na śniadanie i dodajemy do rozmaitych dań. Jednak czasem pojawia się pytanie o to ile, jajek dziennie możemy bezpiecznie spożyć. Ekspert nie ma tu żadnych wątpliwości.

Jajka w naszej diecie

Jajka przeważnie mamy w swoich lodówkach . Jadamy je na śniadanie, podajemy na miękko, twardo i w formie jajecznicy. Jajka trafiają też do sałatek, ciast i deserów. Jest ich sporo w naszej diecie. Jedno jajko dostarcza nam 90 kalorii i niezłą porcję aminokwasów, związków mineralnych i witamin.

Profesor Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu powiedział w rozmowie z portalem rynkzdrowia.pl:

W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, B12, A+E oraz kwas foliowy. Natomiast białko pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów, uznawane jest za jeden z dwóch wzorców białka idealnego

jajka
Fot. Canva/zooooyu
Zamiast schabu użyłam zaskakującego mięsa. Kotlety wyszły 100 razy lepsze niż zwykłe

Ile jajek można zjeść w ciągu dnia?

Jajka są wartościowym elementem naszej diety. Jednak, ile dziennie możemy ich zjeść? Czasem pojawia się takie pytanie wśród smakoszy. Ekspert stawia sprawę jasno. Profesor Mariusz Korczyński przekazuje w rozmowie z portalem rynekzdrowia.pl:

Osoby zdrowe bez problemów z cholesterolem według wskazać WHO mogą zjeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie

Naukowiec odnosi się też do barwy skorupki:

Wokół jaj narosło sporo mitów, dlatego warto wyjaśnić, np., że barwa skorupy uwarunkowana jest genetycznie. Żywienie kur nie ma z nią  nic wspólnego . Nie jest prawdą, że jaja w białej skorupce są mniej zdrowe albo mniej smaczne od tej w brązowej

Polacy wolą ciemniejsze żółtka

Podobnie sprawa się ma z kolorem żółtka. Ekspert tłumaczy również tę kwestią. W rozmowie z portalem rynkzdrowia.pl mówi:

Polscy  konsumenci wolą te bardziej wybarwione, choć również jasna barwa żółtka nie oznacza, że  w jajku jest mniej składników odżywczych. Francuzi preferują wręcz pomarańczowe żółtka i takie dostają

Kolor żółtka zależy od składników zawartych w paszy. Natomiast Polacy wybierają częściej jajka w brązowych skorupach, a Amerykanie w białych . Ekspert zdradził też, w jaki  sposób ocenić świeżość jajka. Wystarczy włożyć je do szklanki  z wodą. Jeśli leży na dnie, to jest świeże . Gdy jajko wypływa na powierzchnię, to lepiej jego nie jeść. Pisaliśmy o tym, dlaczego nie powinniśmy płukać makaronu po ugotowaniu. Polecaliśmy pyszny i błyskawiczny przepis na ciasto bez pieczenia.

jajka
Fot. Canva/Photosiber

Źródło: rynekzdrowia.pl, zdrowie.radiozet.pl

Wynoszą z Dino na kilogramy. Uwielbiane mięso Polaków dziś jest za darmo
Zdradziła nietypowy przepis na dżem. Polacy oszaleli na punkcie gruszkolady
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy