Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut
canva/Solnuha

Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut

3 grudnia 2021

Racuchy są wysoko na liście ulubionych dań wielu smakoszy. Choć tradycyjnie przyrządzamy je z jabłkami, warto odstąpić od tej reguły i wykorzystać inny składnik. Jeśli do ciasta dodamy jogurtu naturalnego, uzyskamy placuszki tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Spróbujcie koniecznie.

Istnieje wiele wersji racuchów. Niektórzy dodają do nich jabłko , podczas gdy inni stosują drożdże , aby placki dobrze wyrosły. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie pysznego i zdrowego jogurtu naturalnego. Dodamy do masy również odrobinę sody oczyszczonej, która sprawi, że racuchy będą puszyste i lekkie niczym chmurka.

Przepis na szybkie racuchy jogurtowe

Składniki:

  • 3 duże jaja

  • 250 g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 200 g mąki pszennej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

W miseczce umieszczamy jogurt i jaja. Mieszamy je rózgą kuchenną tylko do momentu połączenia składników — nie ubijamy jajek. Do naczynia z masą przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną.

Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto powinno wyjść średnio gęste. Jeżeli takie nie będzie, dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu i ponownie mieszamy.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Placki podajemy oprószone cukrem pudrem. Możemy je zaserwować również z sezonowymi owocami, ulubioną konfiturą — np. śliwkową — lub sosem. Pasował do nich będzie także ten kompot .

Tradycyjne racuchy
Tradycyjne racuchy są pyszne, ale warto dodać do ciasta jogurt

Źródło: canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojewypieki Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy