Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut
Racuchy są wysoko na liście ulubionych dań wielu smakoszy. Choć tradycyjnie przyrządzamy je z jabłkami, warto odstąpić od tej reguły i wykorzystać inny składnik. Jeśli do ciasta dodamy jogurtu naturalnego, uzyskamy placuszki tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Spróbujcie koniecznie.
Istnieje wiele wersji racuchów. Niektórzy dodają do nich jabłko , podczas gdy inni stosują drożdże , aby placki dobrze wyrosły. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie pysznego i zdrowego jogurtu naturalnego. Dodamy do masy również odrobinę sody oczyszczonej, która sprawi, że racuchy będą puszyste i lekkie niczym chmurka.
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe
Składniki:
-
3 duże jaja
-
250 g jogurtu naturalnego
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
200 g mąki pszennej
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
W miseczce umieszczamy jogurt i jaja. Mieszamy je rózgą kuchenną tylko do momentu połączenia składników — nie ubijamy jajek. Do naczynia z masą przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną.
Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto powinno wyjść średnio gęste. Jeżeli takie nie będzie, dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu i ponownie mieszamy.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Placki podajemy oprószone cukrem pudrem. Możemy je zaserwować również z sezonowymi owocami, ulubioną konfiturą — np. śliwkową — lub sosem. Pasował do nich będzie także ten kompot .
Źródło: canva/matka_Wariatka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby
-
Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania
Źródło: mojewypieki Zapraszamy na nasz Instagram