Smakosze.pl
Racuchy

canva/Dar1930, Getty Images

Nietypowy sposób na nieziemsko puszyste racuchy

3 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 13 Października 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Racuchy to przepyszny rarytas, który nie wymaga dużo pracy, aby cieszyć się jego smakiem. Tym razem prezentujemy wersję z piwem, dzięki któremu stają się bardzo puszyste. Takie racuchy w kilka chwil znikną z każdego talerza.

Racuchy należą do kategorii banalnie łatwych i ekspresowych dań, które każdy, nawet bez zdolności kulinarnych, może z sukcesem zrobić w zaciszu własnej kuchni.

Wlanie odrobiny piwa do placków sprawi, że staną się wyjątkowo delikatne i puszyste. Dodatkowo wzmocni ich smak, dzięki któremu nabiorą lekko słodowego i drożdżowego aromatu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszyste racuchy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 200 ml piwa

  • 20 g drożdży

  • cukier puder

Zacznij od wlania mąki, jajek i piwa do miski. Drożdże rozkrusz do mieszanki i daj jej odetchnąć przez 15 minut. Gdy masa zacznie się pienić, wsyp do niej przesianą mąkę.

Schab

Obłędnie pyszny obiad z woreczka - schab z ziemniakami w kilka chwil

CZYTAJ DALEJ

Po wstępnym wymieszaniu wlej do naczynia mleko i dokładnie całość zmiksuj za pomocą miksera. Następnie odstaw ciasto na około 30 minut pod przykryciem.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem obsyp je szczodrze cukrem pudrem. Smacznego.

Racuchy

Źródło: canva/Dar1930, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędnie pyszna domowa kiełbasa ze słoika

Czytaj więcej >
pasta rybna

Przepisy

Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >