Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowy sposób na nieziemsko puszyste racuchy
Adam Moskal
Adam Moskal 03.10.2021 02:00

Nietypowy sposób na nieziemsko puszyste racuchy

Racuchy
canva/Dar1930, Getty Images

Racuchy to przepyszny rarytas, który nie wymaga dużo pracy, aby cieszyć się jego smakiem. Tym razem prezentujemy wersję z piwem, dzięki któremu stają się bardzo puszyste. Takie racuchy w kilka chwil znikną z każdego talerza.

Racuchy należą do kategorii banalnie łatwych i ekspresowych dań, które każdy, nawet bez zdolności kulinarnych, może z sukcesem zrobić w zaciszu własnej kuchni.

Wlanie odrobiny piwa do placków sprawi, że staną się wyjątkowo delikatne i puszyste. Dodatkowo wzmocni ich smak, dzięki któremu nabiorą lekko słodowego i drożdżowego aromatu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszyste racuchy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 200 ml piwa

  • 20 g drożdży

  • cukier puder

Zacznij od wlania mąki, jajek i piwa do miski. Drożdże rozkrusz do mieszanki i daj jej odetchnąć przez 15 minut. Gdy masa zacznie się pienić, wsyp do niej przesianą mąkę.

Po wstępnym wymieszaniu wlej do naczynia mleko i dokładnie całość zmiksuj za pomocą miksera. Następnie odstaw ciasto na około 30 minut pod przykryciem.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem obsyp je szczodrze cukrem pudrem. Smacznego.

Racuchy

Źródło: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Tagi: Ciasto Przepis