Nietypowy sposób na nieziemsko puszyste racuchy
Racuchy to przepyszny rarytas, który nie wymaga dużo pracy, aby cieszyć się jego smakiem. Tym razem prezentujemy wersję z piwem, dzięki któremu stają się bardzo puszyste. Takie racuchy w kilka chwil znikną z każdego talerza.
Racuchy należą do kategorii banalnie łatwych i ekspresowych dań, które każdy, nawet bez zdolności kulinarnych, może z sukcesem zrobić w zaciszu własnej kuchni.
Wlanie odrobiny piwa do placków sprawi, że staną się wyjątkowo delikatne i puszyste. Dodatkowo wzmocni ich smak, dzięki któremu nabiorą lekko słodowego i drożdżowego aromatu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na puszyste racuchy
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
200 ml piwa
20 g drożdży
cukier puder
Zacznij od wlania mąki, jajek i piwa do miski. Drożdże rozkrusz do mieszanki i daj jej odetchnąć przez 15 minut. Gdy masa zacznie się pienić, wsyp do niej przesianą mąkę.
Po wstępnym wymieszaniu wlej do naczynia mleko i dokładnie całość zmiksuj za pomocą miksera. Następnie odstaw ciasto na około 30 minut pod przykryciem.
Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem obsyp je szczodrze cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku