Ekspresowy sposób na obieranie ziemniaków. Zdradzamy najlepszy patent
Obieranie ziemniaków jest zmorą dla wielu ludzi, w końcu mało kto lubi wykonywać tak żmudne zajęcie. Na szczęście jest prosty patent, dzięki któremu ziemniaki nie tylko łatwiej się będzie obierać, lecz również będą zawierać więcej wartości odżywczych. Wystarczy naciąć je dookoła nożem przed gotowaniem, a następnie delikatnie zsunąć skórkę. Niżej pokazujemy całość krok po kroku.
Ziemniaki stanowią podstawowy produkt spożywczy w wielu krajach świata i Polska jest jednym z nich. W związku z tym warto znać sprytny i szybki patent minimalizujący wysiłek konieczny do obrania kartofli.
Jeszcze jedną zaletą poniższego triku jest ograniczenie ewentualnych strat, które pojawiają się podczas standardowego obierania, kiedy wraz ze skórką usuwa się część miąższu.
Jak szybko obierać ziemniaki?
Na początku przede wszystkim zrezygnuj z klasycznego obierania ich obieraczką przed gotowaniem. Ta metoda jest czasochłonna, a także sprawia, że woda wypłukuje dużo wartości odżywczych z miąższu.
Zamiast tego weź do ręki niewielki ostry nóż i natnij nim każdy ziemniak wzdłuż przez środek. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj tak, jak zawsze.
Po uzyskaniu oczekiwanej miękkości odcedź je z wody i gdy ostygną na tyle, że można je bezpiecznie wziąć do ręki, zabierz się za obieranie. W tym celu jedyne co musisz zrobić, to nacisnąć skórkę, a ta sama odejdzie.
Jak najlepiej gotować ziemniaki?
Najzdrowsze są oczywiście ziemniaki gotowane w mundurkach, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych. Aby kartofle doszły szybko, wrzucaj je do wcześniej wrzącej wody.
Pamiętaj również, aby pod żadnym pozorem nie gotować jej w wodzie o kwaśnym pH. Jeśli więc planujesz zrobić je w zupie, np. ogórkowej, dodaj je do niej przed wrzuceniem kiszonych ogórków. Kwas powoduje, że ziemniaki stają się twarde i niesmaczne.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy najgorsze napoje, po które sięgają Polacy. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/canva/ Ben185, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste? Niezbędny jest jeden krok
Jak przyrządzić zupę szczawiową? Bez jednego składnika jest niekompletna
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? Mamy 3 niezawodne patenty
Źródło: gotowanie.onet