Smakosze.pl
Obieranie ziemniaków

canva/snowflock/Stanislav Honcharuk, Getty Images

Ekspresowy sposób na obieranie ziemniaków. Zdradzamy najlepszy patent

20 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Obieranie ziemniaków jest zmorą dla wielu ludzi, w końcu mało kto lubi wykonywać tak żmudne zajęcie. Na szczęście jest prosty patent, dzięki któremu ziemniaki nie tylko łatwiej się będzie obierać, lecz również będą zawierać więcej wartości odżywczych. Wystarczy naciąć je dookoła nożem przed gotowaniem, a następnie delikatnie zsunąć skórkę. Niżej pokazujemy całość krok po kroku.

Ziemniaki stanowią podstawowy produkt spożywczy w wielu krajach świata i Polska jest jednym z nich. W związku z tym warto znać sprytny i szybki patent minimalizujący wysiłek konieczny do obrania kartofli.

Befsztyk tatarski

Co zrobić, żeby tatar nie zmieniał koloru? Kluczowe są 2 zasady

CZYTAJ DALEJ

Jeszcze jedną zaletą poniższego triku jest ograniczenie ewentualnych strat, które pojawiają się podczas standardowego obierania, kiedy wraz ze skórką usuwa się część miąższu.

Jak szybko obierać ziemniaki?

Na początku przede wszystkim zrezygnuj z klasycznego obierania ich obieraczką przed gotowaniem. Ta metoda jest czasochłonna, a także sprawia, że woda wypłukuje dużo wartości odżywczych z miąższu.

Zamiast tego weź do ręki niewielki ostry nóż i natnij nim każdy ziemniak wzdłuż przez środek. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj tak, jak zawsze.

Po uzyskaniu oczekiwanej miękkości odcedź je z wody i gdy ostygną na tyle, że można je bezpiecznie wziąć do ręki, zabierz się za obieranie. W tym celu jedyne co musisz zrobić, to nacisnąć skórkę, a ta sama odejdzie.

Jak najlepiej gotować ziemniaki?

Najzdrowsze są oczywiście ziemniaki gotowane w mundurkach, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych. Aby kartofle doszły szybko, wrzucaj je do wcześniej wrzącej wody.

Pamiętaj również, aby pod żadnym pozorem nie gotować jej w wodzie o kwaśnym pH. Jeśli więc planujesz zrobić je w zupie, np. ogórkowej, dodaj je do niej przed wrzuceniem kiszonych ogórków. Kwas powoduje, że ziemniaki stają się twarde i niesmaczne.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy najgorsze napoje, po które sięgają Polacy. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.

Ziemniak

Źródło zdjęcia: canva/canva/ Ben185, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >