Folia na ogórkach
Piotr Molecki/East News

Dlaczego ogórki i brokuły w sklepach są pakowane w folię?

Nie da się ukryć, że folia w roli opakowania na warzywa, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Wyroby tego typu nie podlegają recyklingowi i doprowadzają do zanieczyszczenia środowiska. Ogórki i brokuły owija się w folię, ponieważ za jej sprawą dłużej zachowują świeżość.

Warzywa, które pokrywa folia, są częstym widokiem na sklepowych półkach. Przeważnie możemy natknąć się na ogórki i brokułu owinięte w takie opakowania. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jest to poważny problem.

Dlaczego folia cieszy się taką popularnością

Niepozorna folia na produktach spożywczych nie wzbudza o niektórych smakoszy większych emocji. Warto jednak pamiętać, że tego typu opakowania rozkładają się bardzo długo i w większości przypadków nie da się ich ponownie wykorzystać.

Folia z tworzyw sztucznych jest sporym problemem. Zgodnie z doniesieniami portalu Smog Lab, który powołuje się na pismo The Economist, zaledwie 9% opakowań poddaje się recyklingowi. W ciągu roku na całym świecie aż 300 milionów ton plastiku trafia na śmieci.

Ostatnio wyjaśnialiśmy, dlaczego folia jest wykorzystywana jako opakowanie dla pomelo. Okazuje się, że brokuły i ogórki za sprawą powłoki z tworzywa sztucznego dłużej zachowują świeżość. Tego typu zastosowanie dla tworzyw sztucznych powinno być ograniczone do absolutnego minimum.

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?Czytaj dalej

Folia powoli idzie w odstawkę. Coraz więcej supermarketów planuje odejść od wykorzystywania tego typu opakowań. Przykładowo sieć Lidl zamierza zredukować ich ilość o 20% do 2025 roku. Z kolei, zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Radio ZET Biznes, Biedronka już teraz sprzedaje 70% warzyw i owoców bez opakowań.

Folia do pakowania jedzenia

(Flickr / Jnzl's Photos / CC BY 2.0)

Dlaczego folia cieszy się taką popularnością?

Folia z tworzywa sztucznego stopniowo sprawia, że świat zaczyna tonąć w odpadkach. Konieczne jest podjęcie zdecydowanych kroków w jak najkrótszym czasie. Jednak folia nadal jest chętnie wykorzystywana przez producentów.

Dzieje się tak z uwagi na niskie koszty produkcji. Nie bez znaczenia jest również to, że folia jest tańszym sposobem na zachowanie świeżości warzyw. Niektóre kraje stawiają na inne warianty, które nie generują masy odpadków.

Portal Smog Lab donosi, że w Nowej Zelandii warzywa umieszczane są w specjalnych lodówkach ze zraszaczami, które pomagają dłużej zachować świeżość warzyw i owoców. Takie rozwiązanie zachęca smakoszy do kupowania większych ilości pokarmu roślinnego, który prezentuje się bardziej zachęcająco.

Warto zauważyć, że niektóre produkty muszą być pakowane w plastik z uwagi na przepisy. Dzieje się tak w przypadku żywności BIO, która nie może mieć fizycznej styczności ze swoimi odpowiednikami nieposiadającymi stosownych certyfikatów. W związku z tym, produkty BIO nie są tak dobre dla naszego środowiska, jak mogłoby się wydawać.

Niepozorna folia jest bardziej szkodliwa dla środowiska, niż można by się tego spodziewać. Wiele zależy od naszych wyborów. Najlepiej po prostu nie kupować produktów, które są niepotrzebnie zapakowane w tworzywa sztuczne. Pamiętajmy o tym, podczas nabywaniu składników na sałatkę jarzynową.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smog Lab; Radio ZET Biznes

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł