Pomelo owija się folią, są ku temu powody
Bez wątpienia pomelo charakteryzuje się niecodziennymi walorami smakowymi. Niektórzy mogliby zajadać niemal codziennie. Z wyglądu przypomina ono grejpfrut, jednak w sklepach sprzedawane są w foliowej powłoce.
Pomelo może zaskoczyć niejednego smakosza
Pomelo uchodzi za nie lada specjał, który idealnie sprawdza się w roli przekąski. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by dodać ten wyborny owoc do sałatki. Niepozorne pomelo może zaskoczyć niejednego smakosza.
Pomimo tego, że pomelo wygląda jak grejpfrut, to w jego smaku na próżno szukać goryczki. Owoc ten można określić jako słodki i soczysty. Pomelo ciężko porównać do czegokolwiek innego. Nie bez powodu pakuje się je w folię.
Niedawno wspominaliśmy o tym, dlaczego warto sięgną po grejpfruta przed snem. Dziś pod lupę weźmiemy pomelo. Owoc owija się w folię, ponieważ bez niej dosyć szybko traci soczystość i wysycha. Dlatego najlepiej odpakować go dopiero przed zajadaniem.
Przed obraniem ze skórki, owoc warto dokładnie umyć. Jednak na tym nie kończą się przygotowania. Zanim zaczniemy raczyć się naszym pomelo, pamiętajmy, by obrać jego segmenty z błonek, które je rozdzielają. Mają one goryczkowy posmak, który może utrudnić nam czerpanie przyjemności z jedzenia.
(Pixabay / luhaifeng279)
Jakie sekrety skrywa pomelo?
Pomelo dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Pośród nich znajdziemy między innymi błonnik, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Odpowiada on również za uczucie sytości. Z pomelo należy jednak uważać.
Jeśli zbyt łapczywie zjemy dużo pomelo, wówczas możemy zagwarantować sobie rozwolnienie. Z pewnością taki finał uczty nie jest pożądany przez żadnego ze smakoszy. Zachowując umiar, unikniemy takiego scenariusza.
Pomelo w swoim wnętrzu skrywa witaminy oraz minerały. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Interia Kobieta, owoc jest bogaty witaminę C, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, witaminę A, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Smakowite pomelo warto dodać do swojego jadłospisu. Dzięki niemu możemy wspomóc proces odchudzania. Warto również zwrócić uwagę na inny owoc. Niektórzy określają go mianem najzdrowszego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Interia Kobieta