Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Francuzi się zajadają, Polacy nie znają. Zdrowa i pyszna przekąska w sam raz na jesień
Fot. Shutter/AnaMarques

Francuzi się zajadają, Polacy nie znają. Zdrowa i pyszna przekąska w sam raz na jesień

5 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jadalne

Jesienna przekąska, która wciąż zaskakuje

Jak wiadomo, kuchnia francuska jest jedną z lepszych na świecie. W Polsce, za sprawą żabich udek, wciąż myśli się o niej jako zbyt ekstrawaganckiej, trudnej i niedostępnej. Okazuje się, że wcale nie musi tak być. Szczególnie jeżeli jest to jesienna przekąska, którą przygotowuje się z kasztanów jadalnych.

Choć mogą wydawać się zbyt egzotyczne, odpowiednio przygotowane są smaczne. W dodatku jadalne kasztany warto spożywać także z racji prozdrowotnych właściwości. O ich składzie i sposobie przygotowania dowiesz się więcej za chwilę.

kasztany w piekarniku.jpg
Fot. Canva/Emrah Onder
Wrzuć do gorącej wody, dodaj miód i zamieszaj. Pomaga spalać tłuszcz, wzmacnia odporność

Jadalne kasztany są niezwykle zdrowe

Jadalne kasztany są zdrowe, ponieważ w ich 100 gramach znajduje się tyle witaminy C, co w jednej cytrynie. Ponadto bogate są w lecytynę witaminy B1, B2, E oraz A, które wspierają pamięć. Oprócz tych wartości odżywczych w kasztanach znajduje się także:

  • fosfor
  • potas
  • wapń
  • żelazo
  • cynk
  • magnan
  • kwas foliowy.

Owoców kasztanowca nie można spożywać na surowo. Aby dostarczyć więc organizmowi te cenne wartości odżywcze, należy odpowiednio je przygotować. Najlepiej smakują prażone kasztany, więc czytaj dalej, a dowiesz się, jak je zrobić.

Jak przygotować prażone kasztany?

Umyte i wysuszone jadalne kasztany należy najpierw naciąć od strony wypuklenia. Następnie ułóż je na blaszce nacięciem skierowanym do góry. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, gdy osiągnie wymaganą temperaturę, włóż blachę. Kasztany należy piec przez około 20-30 minut. Istotne jest, aby ich skorupki się otworzyły.

Tak przygotowane kasztany możesz wykorzystać na wiele sposobów. Można dodać je jako farsz do naleśników lub przygotować krem, który nada wyjątkowego smaku deserom . Równie dobrze można spożywać je bez dodatków.

Najważniejsze jest jednak to, że nieważne, w jakiej formie je podasz, za każdym razem będą bogate w witaminy i wartości odżywcze. Ta jesienna przekąska na pewno zasmakuje twojej rodzinie.

kasztan y.jpg
Fot. Canva/natashabreen
Taki pieczony schab podam w tym roku na obiad na Wszystkich Świętych. Nie ma lepszego przepisu
Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do marynowanych borowików. Żadne grzyby nie smakują lepiej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy