Galaretki drobiowe w kształcie jajek są wielkanocnym hitem. Położysz na stole i zrobisz furorę
Już za miesiąc w Polsce nastaną Święta Wielkanocne Z tej okazji jak zwykle odbędzie się prawdziwa uczta. Jak zaimponować najbliższym swoimi kulinarnymi zdolnościami? Przygotuj pyszne i niezwykle efektowne galaretki drobiowe w kształcie jajka.
Galaretki drobiowe zrobią piorunujące wrażenie
Wielkanocne śniadanie obfituje w jajka we wszystkich postaciach Czy jednak widzieliście kiedyś jajko z mięsa i galaretki? Gwarantujemy, że rodzina oniemieje z zachwytu. W dodatku smak tego specjału w pełni dorównuje jego niezwykłej prezencji.
Jak nadać galaretkom drobiowym charakterystyczny kształt? Robi się to za pomocą…wydmuszek z jajek. Danie nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale z nawiązką wynagradza wszelki trud. Wszak doskonałość nie znosi pośpiechu.
Przepis na niezwykłe drobiowe galaretki
Składniki:
- 8 jajek do zrobienia formy
- 2 udka kurczaka
- 1 włoszczyzna
- 1 opakowanie żelatyny
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Efektowne galaretki drobiowe na Wielkanoc krok po kroku
Z jajek do galaretek drobiowych delikatnie usuń czubeczek . Wydobądź wnętrze ze skorupek. Same skorupki oczyść, umyj i wyparz za pomocą wrzątku . Odstaw jajka do wysuszenia.
W międzyczasie przygotuj wywar do galaretek drobiowych . Udka wraz z warzywami włóż do dużego garnka. Dodaj przyprawy, zalej całość 2 itrami wody i gotuj na niewielkiej mocy palnika . Powinno zająć to tyle czasu, żeby mięso zrobiło się miękkie .
Ugotowane mięso wyjmij z wywaru i odstaw do ostudzenia . Resztę przecedź na sicie. Następnie na każdy litr płynu dodaj 8 łyżek żelatyny . Zamieszaj, aż proszek zupełnie się rozpuści .
Mięso do galaretek drobiowych pokrój na drobne kawałki . Porozkładaj je porcjami do przygotowanych wydmuszek. Dodaj groszek, kukurydzę i pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę . Całość ostrożnie zalej wywarem wymieszanym z żelatyną .
Galaretki drobiowe w formie jajek odstaw do ostygnięcia . Następnie wstaw je do lodówki do momentu, aż stężeją . Kiedy będą gotowe, obierz je ja zwyczajne jajko . Podawaj ułożone na eleganckim półmisku . Mięsne galaretki Strzelczyka zdają egzamin za każdym razem . Patent na szybkie obieranie jajek będzie w sam raz do tego przepisu .