Smakosze.pl Przepisy Galaretki drobiowe w kształcie jajek są wielkanocnym hitem. Położysz na stole i zrobisz furorę
Canva / elenahramovaphotos

Galaretki drobiowe w kształcie jajek są wielkanocnym hitem. Położysz na stole i zrobisz furorę

8 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Już za miesiąc w Polsce nastaną Święta Wielkanocne Z tej okazji jak zwykle odbędzie się prawdziwa uczta. Jak zaimponować najbliższym swoimi kulinarnymi zdolnościami? Przygotuj pyszne i niezwykle efektowne galaretki drobiowe w kształcie jajka.

Galaretki drobiowe zrobią piorunujące wrażenie

Wielkanocne śniadanie obfituje w jajka we wszystkich postaciach Czy jednak widzieliście kiedyś jajko z mięsa i galaretki? Gwarantujemy, że rodzina oniemieje z zachwytu. W dodatku smak tego specjału w pełni dorównuje jego niezwykłej prezencji.

Jak nadać galaretkom drobiowym charakterystyczny kształt? Robi się to za pomocą…wydmuszek z jajek. Danie nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale z nawiązką wynagradza wszelki trud. Wszak doskonałość nie znosi pośpiechu.

Czy ziemniaki tuczą? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości

Przepis na niezwykłe drobiowe galaretki

Składniki:

  • 8 jajek do zrobienia formy
  • 2 udka kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 1 opakowanie żelatyny
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Efektowne galaretki drobiowe na Wielkanoc krok po kroku

Z jajek do galaretek drobiowych delikatnie usuń czubeczek . Wydobądź wnętrze ze skorupek. Same skorupki oczyść, umyj i wyparz za pomocą wrzątku . Odstaw jajka do wysuszenia.

W międzyczasie przygotuj wywar do galaretek drobiowych . Udka wraz z warzywami włóż do dużego garnka. Dodaj przyprawy, zalej całość 2 itrami wody i gotuj na niewielkiej mocy palnika . Powinno zająć to tyle czasu, żeby mięso zrobiło się miękkie .

Ugotowane mięso wyjmij z wywaru i odstaw do ostudzenia . Resztę przecedź na sicie. Następnie na każdy litr płynu dodaj 8 łyżek żelatyny . Zamieszaj, aż proszek zupełnie się rozpuści .

Mięso do galaretek drobiowych pokrój na drobne kawałki . Porozkładaj je porcjami do przygotowanych wydmuszek. Dodaj groszek, kukurydzę i pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę . Całość ostrożnie zalej wywarem wymieszanym z żelatyną .

Galaretki drobiowe w formie jajek odstaw do ostygnięcia . Następnie wstaw je do lodówki do momentu, aż stężeją . Kiedy będą gotowe, obierz je ja zwyczajne jajko . Podawaj ułożone na eleganckim półmisku . Mięsne galaretki Strzelczyka zdają egzamin za każdym razem . Patent na szybkie obieranie jajek będzie w sam raz do tego przepisu .

mięso z kurczaka.png
Canva / yipengge
Jak przechowywać kiszone ogórki po otwarciu? 1 czynność jest arcyważna
Masz dość strzelającej wątróbki? Trik Strzelczyka rozwiąże ten problem raz na zawsze
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy