Ten trik ułatwi ci życie. Strzelczyk pokazał jak szybko obierać jajka
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak szybko obierać jajka na twardo. Wystarczy w trakcie gotowania rozbić skorupkę przy pomocy łyżki. Jego trik ułatwi Ci gotowanie. Jajka na twardo wyjdą idealnie, a ich obieranie będzie banalnie proste.
Jajka na twardo są pysznym dodatkiem do sałatek, żurku, zupy chrzanowej i innych dań. Przyrządzimy z nich również wiele pysznych past kanapkowych, pokroimy na chleb i dodamy do zimnych nóżek, czy pieczonego pasztetu na święta. Niestety obieranie jajek często nie wychodzi tak, jak powinno.
Ugotowane na twardo jajka ciężko się obiera. Zwykle skorupka jest mocno przytwierdzona do białka. Jajka podczas obierania pękają lub odchodzą razem ze skorupką. Jak szybko obierać jajka? Tomasz Strzelczyk zdradził rewelacyjny patent.
Znany kucharz na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA, dzieli się z fanami przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i trikami, które zdecydowanie ułatwiają gotowanie. Niedawno opublikował film, na którym pokazuje, jak szybko obierać jajka. Ten patent jest totalnym hitem. Zdjęcia i materia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.
Doskonały patent Strzelczyka na obieranie jajek
Tomasz Strzelczyk zdradził świetny trik na obieranie jajek. Jajka na twardo po ugotowaniu obiera się błyskawicznie. Skorupka łatwo schodzi, a białko zachowuje kształt. Jajka wyglądają bardzo apetycznie.
Do wrzątku wsyp solidną szczyptę soli, następnie ponownie zagotuj wodę i przy pomocy łyżki włóż do garnka jajka, gotuj 4 minuty. Następnie jajka wyjmij łyżką, drugą delikatnie stuknij w skorupkę i włóż do garnka, gotuj kolejne 2,5 minuty. Po tym czasie przełóż jajka do garnka z zimną wodą, żeby się schłodziły.
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?
Przed gotowaniem jajek warto zrobić prosty test, dzięki któremu sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Surowe jajko włóż do szklanki do połowy wypełnionej wodą. Jeśli opadnie na dno, oznacza to, że jest świeże i będzie smaczne.
Jajka, które unoszą się na powierzchni wody nie nadają się już do jedzenia. Jajko unosi się, ponieważ w środku znajduje się bardzo dużo powietrza. Taki proces zachodzi, kiedy jajko ma już kilka tygodni.
Zapomnij o oleju i maśle. Jajka sadzone będą smaczne i lekkie. W tym artykule poznasz najlepszy sposób na sadzenie jajek na obiad. Kupujesz białe, czy brązowe jajka? Dowiedz się, co oznacza kolor skorupki. Nie każdy ma świadomość.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby schabowe były miękkie? Moczenie w mleku wcale nie jest najważniejsze
Bosacka wzięła paprykę i wskazała na ogonek. Każdy powinien to wiedzieć
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama