Gazujące ogórki kiszone to jasny znak. Mało kto ma świadomość

Ogórki kiszone to fantastyczny przysmak, szczególnie kiedy są to ogórki naszej własnej roboty. Idealnie nadają się jako dodatek do obiadu, składnik na surówkę lub element uzupełniający kanapki. Warto jednak znać kilka podstawowych zasad na temat ogórków kiszonych, między innymi to, co zrobić kiedy syczą.
Ogórki kiszone jako przysmak do kanapek i nie tylko
Ogórki kiszone mają wiele zastosowań kuchni. Przede wszystkim przygotowuje się z nich zupę ogórkową, która dla wielu osób jest fantastycznym przysmakiem. Ponadto można z nich przyrządzić oczywiście pyszną surówkę, która będzie idealnym uzupełnieniem obiadu. Dodatkowo jest to świetny składnik na kanapki.

Należy jednak pamiętać, że zawsze przed spożyciem ogórków kiszonych należy sprawdzić, czy są dobre do jedzenia. Czasami bowiem zdarza się tak, że słoiki zaczynają syczeć. Co to oznacza?

Co w momencie kiedy ogórki zaczynają gazować?
Czasami zdarza się, że po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi pojawiają się bąbelki gazu. Co jest tego przyczyną? Okazuje się, że takie zjawisko jest całkowicie naturalne. Związane jest to z procesem fermentacji, w którym powstają ogórki kiszone.
Po otwarciu słoika aktywne mikroorganizmy wciąż przeprowadzają fermentację, przekształcając cukry w kwas mlekowy oraz gazy, takie jak dwutlenek węgla, które powoli wydobywają się z warzyw.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Co oznacza mętna woda w ogórkach kiszonych?
Następną rzeczą, nad którą zastanawia się wiele osób, jest to, co oznacza mętna woda w ogórkach kiszonych. Czy jest to coś groźnego? Czy nasze ogórki nadal są dobre do spożycia? Mętna woda wynika z tego, że w czasie fermentacji aktywują się mikroorganizmy, które przeprowadzają różne procesy metaboliczne, podczas których stopniowo rozkładają cukry oraz białka.
Ponadto mętna woda powstaje poprzez dodanie soli do ogórków podczas ich przygotowywania. W konsekwencji tego na dnie słoika pojawia się charakterystyczny biały osad. Te czynniki nie oznaczają jednak tego, że nasze ogórki kiszone są zepsute. Na fakt, który przemawia za tym, że nie nadają się one do spożycia, mógłby wskazywać nieprzyjemny, brzydki zapach czy też zbytnia miękkość ogórków. W takiej sytuacji nie wolno ich jeść.

Sprawdź przepis na babkę ziemniaczaną. Zobacz, jak zrobić pyszne cynaderki.





































