Smakosze.pl Produkty Gessler ruszyła ze sprzedażą sezonowych wyrobów. Za słoiczek prawdziwków zapłacisz krocie
Fot. Shuterstock/Caterina Trimarchi, Wojciech Olkusnik/East News

Gessler ruszyła ze sprzedażą sezonowych wyrobów. Za słoiczek prawdziwków zapłacisz krocie

15 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W restauracji Magdy Gessler w sprzedaży pojawiły się gotowe dania na wynos. W ofercie znajdują się posiłki przygotowane z sezonowych produktów, a prym wiodą przede wszystkim grzyby. Ile kosztują gotowe dania Gessler i czy każdego na nie stać? Czytaj dalej i oceń to sama.

Magda Gessler sprzedaje gotowe dania

Magda Gessler od lat jest cenioną restauratorką i prowadzącą program Kuchenne Rewolucje. Dla wielu jest także wyznacznikiem dobrego smaku i autorytetem kulinarnym. W ostatnim czasie Gessler do oferty swojej najbardziej znanej, a jednocześnie najstarszej restauracji – “U Fukiera” – wprowadziła gotowe dania na wynos.

Pomysł wydaje się genialny, bo potrawy przygotowywane są z sezonowych produktów . W dodatku teraz każdy może spróbować dań od Gessler i to niekoniecznie odwiedzając drogą restaurację. Czy dania w słoikach kosztują znacznie mniej niż te, które można znaleźć w menu w lokalu znanej restauratorki?

grzybowa.jpg
Fot. Canva/Sofia Alarcon
Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe smażę na tym nietypowym tłuszczu

W menu Gessler dominują grzyby

Gessler w Kuchennych Rewolucjach zachęca restauratorów, aby korzystali z regionalnych, a przede wszystkim z sezonowych produktów. Właśnie z takich składników powstają również gotowe dania od samej prowadzącej program w stacji TVN. W ofercie znajdują się przede wszystkim zupy, gulasz oraz sos.

W większości wypadków ich głównym składnikiem są grzyby, na które aktualnie trwa sezon. Wydawać by się mogło, że dzięki temu dania będą w przystępnych cenach. Niestety to tylko pobożne życzenie.

Ile kosztują gotowe dania od Gessler?

Najtańszymi daniami w ofercie Gessler są dwie zupy. Jedna z nich to rosół na wielu mięsach, a druga to barszcz czerwony jak rubin.

Za 900 mililitrów tych zup należy zapłacić 65 złotych. Z kolei zupa grzybowa w tej samej ilości kosztuje już 83 złote. Żur na Prawdzikach jest nieco tańszy, bo kosztuje 78 złotych.

W menu na wynos dostępne są również dwa dania główne. Za gulasz cielęcy z leśnymi grzybami należy zapłacić 89 złotych. Z kolei pulpety cielęce w sosie borowikowym kosztują 87 złotych.

Dodatkowo można kupić także same grzyby. Za słoik borowików o pojemności 350 mililitrów trzeba zapłacić 42 złote. Tańsze są marynowane kurki, bo w cenie 29 złotych oraz opieńki, które kosztują 22 złote.

Biorąc pod uwagę to, że są to dania na wynos, zapowiedziane ceny są naprawdę wysokie. W dodatku powstają z grzybów, które są dostępne bez problemu. Skąd więc takie ceny? Nie wiadomo, być może przeważa na tym nazwisko restauratorki, która w ten sposób promuje dania. A co ty sądzisz o tych cenach?

Sprawdź, jakie grzyby można obecnie znaleźć w Polsce. Koniecznie spróbuj także tej rozgrzewającej zupy .

grzyby.jpg
Fot. Canva/jirkaejc
Lidl rozdaje mięso za darmo. Wystarczy spełnić 1 warunek, lepiej się pośpiesz
Ta zupa jest 100 razy lepsza, niż krupnik. Przepis mam od babci, po prostu rewelacja
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy