Smakosze.pl Produkty GIS apeluje do Polaków. Przenigdy nie zbieraj tych grzybów
Fot. Canva/MarekPhoto's Images

GIS apeluje do Polaków. Przenigdy nie zbieraj tych grzybów

2 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Rzecznik GIS wystosował komunikat do Polaków. Niektóre grzyby nie nadają się do spożycia. Chodzi szczególnie o te, które pochodzą z terenów dotkniętych powodzią. Skażenia gruntów może być tak spore, że zjedzenie takich grzybów jest szalenie niebezpieczne.

GIS ostrzega

Sezon na grzyby rozpoczął się na dobre. Polacy w całym kraju masowo ruszyli na zbiory. Niestety okazuje się, że nie wszystkie grzyby nadają się do spożycia. Nie chodzi tylko o te trujące.

GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny wystosował komunikat, w którym dokładnie wyjaśnił, jakich grzybów nie należy zbierać. Są bardzo niebezpiecznie dla zdrowia i organizmu. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły i dowiesz się, jakich należy unikać.

grzy by.jpg
Fot. Canva/eAlisa
Kroję cebulę i zawijam w folię razem z kurczakiem. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Te grzyby są trujące

GIS zaznacza, że należy zbierać tylko grzyby, które się zna. W najnowszym komunikacie Marek Waszczewski, rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego ostrzega przed zbieraniem grzybów na terach, które w ostatnim czasie były zalane. Grzyby mogą kusić wyglądem, ale zawierają wiele szkodliwych substancji.

Nie zaleca się zbierania i spożywania grzybów rosnących na terenach, przez które przeszła powódź, gdyż fala powodziowa niosła za sobą różne zanieczyszczenia - argumentował rzecznik GIS.

Grzyby wchłaniają wszystko

Jak wiadomo, grzyby żywią się wszystkim tym, co znajduje się w glebie. T a na terenach, przez które poszła powódź może być skażona ściekami, materiałami ropopochodnymi i wieloma innymi substancjami. Grzyby wchłaniają je, a z tych zebranych trafiają one do naszego organizmu.

Zanieczyszczenia, które są łatwo wchłaniane przez te organizmy, więc razem z nimi możemy zjeść substancje, np.: metale ciężkie - niebezpieczne dla zdrowia - dodał Marek Waszczewski.

Dlatego pod żadnym pozorem nie należy zbierać grzybów z tych terenów. I to pomimo tego, że okazy mogą wydawać się zdrowe i nadające się do spożycia. Niestety w tym sezonie musisz sobie odpuścić grzybobranie na zdalnych terenach.

Sprawdź także

grzyby w koszyku.jpg
Fot. Canva/Kamchatka
To najlepszy dodatek do zupy dyniowej. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Polacy chętnie kupują, a to najgorsze możliwe mięso. Omijaj najszerszym łukiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy