Smakosze.pl Przepisy Gotujesz kiełbasę? Nie popełnij błędu, który może Cię wiele kosztować
Canva / zeleno

Gotujesz kiełbasę? Nie popełnij błędu, który może Cię wiele kosztować

30 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wiele osób uwielbia podawaną na gorąco kiełbasę z wody. Podczas gotowania łatwo jednak o powszechny błąd. Zbyt długo gotowana kiełbasa robi się bowiem sucha i niesmaczna. Mało osób zdaje sobie sprawę, że może być ona wręcz szkodliwa dla zdrowia.

Kiełbasa z wody sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i na ciepłą kolację. Wędlinę wystarczy podać z chlebem i zestawem sosów. Jak sprawić, żeby gotowanie kiełbasy za każdym razem zakończyło się sukcesem? Zredukuj jej podgrzewanie do niezbędnego minimum.

Podczas gotowania kiełbasy wiele osób popełnia ten sam błąd. Dotyczy on również popularnych parówek. Zbyt długie trzymanie we wrzątku sprawia, że produkt pęka i traci wszystkie swoje soki. Tak gotowana kiełbasa staje się sucha i pozbawiona smaku.

Zbyt długie gotowanie kiełbasy może też niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Produkt ten zawiera w sobie sole peklujące, które pod wpływem wysokiej temperatury przekształcają się w szkodliwe dla nas związki. Przedstawiamy prosty sposób na ugotowanie zdrowej i pysznej kiełbasy.

Przepis na smaczną i soczystą kiełbasę z wody

Składniki na 2 porcje:

  • 20 dag ulubionej kiełbasy wieprzowej

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

Gotowanie idealnej kiełbasy krok po kroku

Do średniej wielkości garnka wlej zimną wodę . Dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie . Całość zagotuj.

Do wrzącej wody włóż kawałki kiełbasy . Płyn powinien jedynie lekko je przykrywać . Zaraz po włożeniu kiełbasy, zdejmij garnek z ognia, ewentualnie pozostaw go na możliwie najmniejszej mocy palnika .

Kiełbasę z wody parz w garnku przez ok. 8-10 minut . Uważaj, aby nie popękała podczas podgrzewania . Po upływie tego czasu kiełbasa gotowa jest do podania z ulubionymi dodatkami .

Dobrej jakości kiełbasę możesz nie tylko ugotować, ale też usmażyć . Biała kiełbasa z piekarnika sprawdzi się na każdą okazję .

Canva / Meinzahn
Canva / Meinzahn

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy