Smakosze.pl Przepisy Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami
pixabay.com

Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami

Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami to danie, które przygotujesz w 30 minut. Posiłek ten jest bardzo smaczny, odpowiednio zbilansowany, a także lekkostrawny.Sprawdź, jak przygotować aromatyczny i zdrowy gulasz!

Indyk. Wartości odżywcze

Ze względu na swoje wartości odżywcze i brak tłuszczu, indyk zaliczany jest do chudych i niezwykle zdrowych mięs. Indyk bogaty jest bowiem w niezbędne dla naszego organizmu selen, niacynę, cynk, a także witaminy B6 i B12. Mięso zalecane jest szczególnie dla osób będących na specjalistycznych dietach oraz dbających o sylwetkę. Jest bowiem mało kaloryczny, a dzięki zawartości selenu przyspiesza proces przemiany materii.

W przeciwieństwie do kur hodowlanych, indyk nie może być sztucznie dokarmiany antybiotykami i substancjami przyspieszającymi wzrost. Dzięki temu mięso jest pozbawione konserwantów i substancji szkodliwych dla naszego organizmu.

Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami

Aby przygotować gulasz dla dwóch osób, potrzebujesz:- 500 g filetów z indyka,- 2 duże marchewki,- pół litra bulionu warzywnego,- 8 połówek suszonych pomidorów,- sól, pieprz, paprykę słodką, oregano, bazylię,- łyżkę jogurtu naturalnego,- oliwę z oliwek.

Indyka pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dodaj sól, pieprz, paprykę słodką i dwie łyżki oliwy. Mięso dokładnie wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i oliwą i odstaw na 15 minut. Do rozgrzanego garnka wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę i smaż na oliwie przez 5 minut. Dodaj indyka i delikatnie podsmaż. Następnie dodaj bulion warzywny, suszone pomidory i gotuj przez kolejne 15 minut, aż marchewka będzie miękka, a indyk ugotowany. Następnie dodaj jogurt naturalny, dopraw oregano i bazylią i ponownie dokładnie wymieszaj.

Gulasz z indyka. Sposób podania

Do gulaszu możesz dodać ziemniaki, ulubioną kaszę, ryż. Danie to jednak świetnie smakuje również z grzankami z odrobiną ziół prowansalskich.

Smacznego!

undefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy