Smakosze.pl Przepisy Henia Foks robi fasolkę inaczej. Wrzuca ją do kociołka i wychodzi arcydzieło
Fot. YouTube/Henia Foks

Henia Foks robi fasolkę inaczej. Wrzuca ją do kociołka i wychodzi arcydzieło

21 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Fasolkę po bretońsku znają wszyscy. I choć wydawać by się mogło, że w tym daniu nie ma już niczego do odkrycia, Henia Foks udowadnia, że mało jeszcze o tym daniu wiemy. Znana autorka przepisów pokazała swój sposób i powiemy wam, że to, co ta kucharka zrobiła z tym daniem, jest naprawdę niezwykłe. Koniecznie wypróbuj jej przepis.

Fasolka po bretońsku inaczej

Henia Foks jest autorką przepisów , którymi chętnie dzieli się na swoim kanale na platformie YouTube. W dodatku kucharka napisała także dwie książki kucharskie. W swoim najnowszym przepisie pokazała, jak przygotowuje fasolkę po bretońsku. Swoje danie nazywa fasolką z kociołka i faktycznie nieco różni się od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajenie.

Przysmak stworzony przez kucharkę jest bogaty w mięso, warzywa, a przede wszystkim w doskonały smak oraz aromat. Zaryzykuj i zrób fasolkę z przepisu Foks, a na pewno się nie zawiedziesz. Sam przepis jest nieskomplikowany i zajmuje tylko chwilę.

fasola.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Domowa konserwa na ciężkie czasy. Smakuje obłędnie i długo trzyma świeżość

Fasolka to nie wszystko

Podstawą kociołka z fasoli w przepis Foks jest oczywiście sama fasola. W tym wypadku będzie to fasola biała, sucha. Oprócz niej potrzebna będzie kiełbasa oraz warzywa, takie jak marchew, cebula oraz pomidory w puszcze. Całemu daniu smaku nadadzą przyprawy. Znajdziesz je wraz z pozostałymi produktami na liście poniżej. Trzymaj się podanych tam proporcji, a danie wyjdzie rewelacyjne.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 400 g suchej fasoli
  • 400 g kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l wody (do gotowania)
  • majeranek
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól
składniki.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks

Fasolka po bretońsku z przepisu Heni Foks

Przygotowanie dania rozpocznij od dokładnego wypłukania fasoli. Następnie przełóż ją do miski, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na kilka godzin. Odcedź warzywo, przesyp je do garnka i zalej wodą. Przypraw zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz płomień.

Cebule, marchewkę, boczek oraz kiełbasę pokrój w małą kostkę. Na patelni podsmaż boczek wraz z cebulą. Kiedy fasolka stanie się miękka, dodaj do niej marchewkę. Składniki gotuj przez 30 minut pod przykryciem.

Po upłynięciu wskazanego czasu dodaj cebulę z boczkiem oraz kiełbasę. Wlej zblendowane pomidory. Wsyp starty na małych oczkach czosnek, a całość przypraw pieprzem, solą, mieloną papryką oraz majerankiem. Składniki wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Fasolka po bretońsku jest gotowa do spożycia.

Sprawdź także przepis na lany chrust oraz poznaj sposób na pozbycie się mrówek .

gotowanie fasolki po breto.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Oczyszcza jelita jak szczotka, złogi będą historią. Polacy nigdy tego nie kupują
Co roku na Tłusty Czwartek robię lany chrust. To już tradycja
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy