Henia Foks robi fasolkę inaczej. Wrzuca ją do kociołka i wychodzi arcydzieło
Fasolkę po bretońsku znają wszyscy. I choć wydawać by się mogło, że w tym daniu nie ma już niczego do odkrycia, Henia Foks udowadnia, że mało jeszcze o tym daniu wiemy. Znana autorka przepisów pokazała swój sposób i powiemy wam, że to, co ta kucharka zrobiła z tym daniem, jest naprawdę niezwykłe. Koniecznie wypróbuj jej przepis.
Fasolka po bretońsku inaczej
Henia Foks jest autorką przepisów , którymi chętnie dzieli się na swoim kanale na platformie YouTube. W dodatku kucharka napisała także dwie książki kucharskie. W swoim najnowszym przepisie pokazała, jak przygotowuje fasolkę po bretońsku. Swoje danie nazywa fasolką z kociołka i faktycznie nieco różni się od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajenie.
Przysmak stworzony przez kucharkę jest bogaty w mięso, warzywa, a przede wszystkim w doskonały smak oraz aromat. Zaryzykuj i zrób fasolkę z przepisu Foks, a na pewno się nie zawiedziesz. Sam przepis jest nieskomplikowany i zajmuje tylko chwilę.

Fasolka to nie wszystko
Podstawą kociołka z fasoli w przepis Foks jest oczywiście sama fasola. W tym wypadku będzie to fasola biała, sucha. Oprócz niej potrzebna będzie kiełbasa oraz warzywa, takie jak marchew, cebula oraz pomidory w puszcze. Całemu daniu smaku nadadzą przyprawy. Znajdziesz je wraz z pozostałymi produktami na liście poniżej. Trzymaj się podanych tam proporcji, a danie wyjdzie rewelacyjne.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 400 g suchej fasoli
- 400 g kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 marchewka
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1,5 l wody (do gotowania)
- majeranek
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól

Fasolka po bretońsku z przepisu Heni Foks
Przygotowanie dania rozpocznij od dokładnego wypłukania fasoli. Następnie przełóż ją do miski, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na kilka godzin. Odcedź warzywo, przesyp je do garnka i zalej wodą. Przypraw zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz płomień.
Cebule, marchewkę, boczek oraz kiełbasę pokrój w małą kostkę. Na patelni podsmaż boczek wraz z cebulą. Kiedy fasolka stanie się miękka, dodaj do niej marchewkę. Składniki gotuj przez 30 minut pod przykryciem.
Po upłynięciu wskazanego czasu dodaj cebulę z boczkiem oraz kiełbasę. Wlej zblendowane pomidory. Wsyp starty na małych oczkach czosnek, a całość przypraw pieprzem, solą, mieloną papryką oraz majerankiem. Składniki wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Fasolka po bretońsku jest gotowa do spożycia.
Sprawdź także przepis na lany chrust oraz poznaj sposób na pozbycie się mrówek .
