Smakosze.pl Produkty Widzisz dziwny osad na wierzchu herbaty? Prawie nikt nie wie, co naprawdę oznacza
YouTube / kanał: okiem chemika / kadr z materiału - zdjęcie poglądowe

Widzisz dziwny osad na wierzchu herbaty? Prawie nikt nie wie, co naprawdę oznacza

7 stycznia 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Herbata towarzyszy nam niemal każdego dnia. Bez względu na to, czy jesteś smakoszem tylko najlepiej wyselekcjonowanych listów, czy wystarczy ci herbata w torebkach - w okresie zimowym jest to obowiązkowa pozycja.

Niekiedy na powierzchni herbaty możemy zaobserwować niepokojący osad, który kojarzy się od razu z brudem i odstrasza od wypicia napoju. Wiele osób jest przekonanych, że jest on wynikiem zanieczyszczonej wody i stanowi pewnego rodzaju ostrzeżenie. Prawda jest niemal nieco inna.

Herbata z osadem na powierzchni - pić czy nie?

Ależ jak najbardziej. Osad na powierzchni herbaty powstaje w wyniku reakcji chemicznej zachodzącej pomiędzy herbatą a wodą. W herbacie znajdziemy tak zwane szczawiany, które łączą się w wapniem i tworzą znany nam doskonale osad.

Co ciekawe, większe prawdopodobieństwo powstawania nalotu pojawia się, jeśli mamy twardą wodę w kranie. W takim wypadku posiada ona więcej wapnia, a przez to reakcja chemiczna pomiędzy nim a szczawianami jest silniejsza.

Wiele osób myśli, że na podstawie osadu można rozsądzić czy herbata jest dobrej jakości, a listki z najwyższej półki nie powinni reagować z wodą w tak nieestetyczny sposób. Jednak te przypuszczenia możemy śmiało włożyć między bajki. Jedynym czynnikiem, który za niego odpowiada, jest twarda woda, o której wspomnieliśmy wyżej.

Czy można uniknąć nieestetycznego osadu na herbacie? 

Osadu unikniemy w najbardziej banalny sposób. Jedyne czego potrzebujemy to dzbanek z filtrem. Powstrzyma on przenikanie do wody cząsteczek wapnia, a tym samym już więcej nie zobaczymy nieestetycznego osadu na powierzchni swojego ulubionego napoju.

Warto dodać, że zbyt twarda woda może sprawiać, że herbata gorzej się zaparza, a także niwelować jej walory smakowe . Filtrowanie wody więc przysłuży nam nie tylko w kwestiach estetycznych, ale i pozwoli cieszyć się pełnią smaku uwielbianego napoju.

Jeśli poszukujesz inspiracji na pyszną herbatę, a artykuł wzmógł twoje pragnienie - tutaj znajdziesz rewelacyjny przepis na zimową herbatkę. Pamiętajmy, że racząc się bursztynowym napojem, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, o których więcej przeczytasz tutaj .

Zdjęcie obrazujące osad na herbacie pochodzi z kanału Okiem Chemika, który znajdziecie na platformie YouTube. Z tego materiału możecie dowiedzieć się od a do z, jak powstaje osad i czy można go uniknąć.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: adamczewski.blog.polityka / pomysłodawcy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy