Hiszpański omlet z ziemniakami. Przepis krok po kroku
Omlet jest lekkim i niezwykle smacznym daniem. Hiszpańska wersja z dodatkiem ziemniaków będzie również niezwykle sycąca. Kolorowa i pełna smaku kompozycja, która dziś proponujemy, będzie idealnym pomysłem zarówno na ciepłe śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Spodoba się wszystkim amatorom dań z ziemniakami. Koniecznie wypróbujcie.
Omlet można przyrządzić na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już niezwykle smakowitą recepturę na ten rarytas z dodatkiem śmietany , a także dobrze znaną wielu smakoszom słodką biszkoptową wersję . Dziś zachęcamy do sięgnięcia po mający korzenie w kuchni hiszpańskiej ziemniaczany specjał. Do masy dodamy jeszcze inne warzywa i zapieczemy. Będzie pysznie.
Przepis na sycący omlet hiszpański z ziemniakami
Składniki:
-
4 jaja
-
pół szklanki mleka
-
4 średniej wielkości ziemniaki
-
2 większe pomidory
-
1 mniejsza cukinia
-
1 nieduża cebula
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie omletu hiszpańskiego:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Cukinię płuczemy, a następnie kroimy ją w niezbyt grube talarki. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Podsmażamy warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy cukinię. Po chwili wrzucamy również ziemniaki. W międzyczasie pomidory zalewamy wrzątkiem i usuwamy z nich skórkę.
Rozdrabniamy, przy okazji pozbywając się gniazd nasiennych. Dodajemy je do pozostałych warzyw na patelni. Jeszcze chwilę smażymy, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Do miski wbijamy jaja. Dodajemy do nich mleko i ubijamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Masą zalewamy zawartość naczynia i pieczemy do momentu, gdy omlet się zetnie. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze
-
Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak
Źródło: akademiasmaku