Smakosze.pl
omlet

canva/ctktiger1018

Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

17 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Macie ochotę na fantastyczne śniadanie z trzech składników? Przygotujcie więc puszysty omlet na śmietanie. Zrobicie go w kilka minut, jest bardzo smaczny i pożywny. Czyli dokładnie taki, jaki powinien być pierwszy posiłek w ciągu dnia. Możecie go posypać szczypiorkiem, startym serem czy podać na słodko.

Czy wy też tak macie? Jak śniadanie, to jajka? Gotowane, w postaci jajecznicy czy omleta. Trudno się dziwić temu wyborowi, bo z jajek na szybko można przygotować ciepły i zdrowy posiłek.

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

CZYTAJ DALEJ

Przyrządzając omlet nie trzeba za dużo cudować. Wystarczy rozmieszać jajka ze śmietaną i usmażyć. W taki sposób powstał właśnie nasze przepyszne śniadanie. Z pewnością wam posmakuje.

Przepis na omlet na śmietanie

Składniki:

  • 3 jajka

  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

  • sól, pieprz

  • 2 łyżeczki masła do smażenia

Przygotowanie omletu

Jajka wybij do miseczki, dokładnie ubij rózgą lub mikserem. Dodaj śmietanę i rozmieszaj całość rózgą lub widelcem. Dodaj do masy trochę soli i pieprzu.

Patelnię lekko rozgrzej, połóż na niej masło. Gdy się stopi, wlej masę jajeczno-śmietanową. Przykryj patelnię i smaż omlet na niedużym ogniu 3-5 minut, aż jego wierzch się zetnie. Omlet przełóż na talerz, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka:

Jeśli chcesz, omlet możesz obrócić na drugą stronę i usmażyć na rumiano z obu stron. Wówczas jajka będą bardziej ścięte.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na omlet z płatkami owsianymi, a także na omlet ze szczawiem.

omlet

omlet

Źródło zdjęcia: canva/alpaksoy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: muladharayogawear

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >