Idealna przekąska na wieczory z Euro
Piłka nożna stanowi bardzo ważny sport na całym świecie - właśnie teraz możemy podziwiać zmagania reprezentacji piłkarskich na mistrzostwach EURO. Zasiadając przed ekranami, często zajadamy się przekąskami. Niżej prezentujemy zapiekane nachos z warzywami i serem.
Piłka nożna wywołuje sporo emocji, które wielu z nas zwykle zajada czymś smacznym. Paczki chipsów, paluszków czy krakersów zawsze są obecne na stołach fanów. Można jednak jeść znacznie zdrowiej.
Zamiast kupować niezdrowe chipsy i inne słone produkty, które są wypełnione nasyconymi tłuszczami trans, zdecydowanie lepiej dla organizmu jest samodzielnie przygotować pyszne dania. Co więcej, przepisy na nie nie są w żadnym wypadku skomplikowane.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Nachosy do meczu piłki nożnej
Nachosy są chipsami oryginalnie wytwarzanymi z mąki kukurydzianej. Oczywiście obecnie w sklepach można znaleźć także takie składające się z mąki pszennej. Jeśli nie chcesz korzystać z gotowych, możesz zrobić je samodzielnie z pociętych i podpieczonych tortilli.
Nachosy z warzywami poza węglowodanami i tłuszczem zawierają także cenne minerały i witaminy, pochodzące z warzyw. Dlatego są doskonałym sposobem na podanie warzyw niejadkom, którzy ich nie znoszą.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.
Przepis na zapiekane z warzywami nachosy
Składniki:
-
opakowanie kukurydzianych nachos
-
sól
-
pieprz
-
ser gouda
-
ser ementaler
-
śmietana 18%
-
papryka
-
pomidor
-
szalotka
-
sok z cytryny
-
czerwona cebula
Zacznij od rozłożenia na blaszce do pieczenia papieru do pieczenia. Zamiast niego możesz także posmarować ją oliwą lub innym olejem. Następnie rozsyp na blaszce wszystkie nachosy, znajdujące się w paczce.
Warzywa dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Z papryki pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój ją w niewielką kostkę. Pomidor pokrój w odrobinę większą kostkę. Szalotkę oraz czerwoną cebulę bardzo drobno posiekaj.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nachosy pokrojonymi warzywami, dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem c cytryny. Całość przykryj warstwą sera i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Źródło: estefaniavizcaino
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki.pl