Ile kosztują pączki od Magdy Gessler?
Lokale Magdy Gessler słyną ze smaku, ale też z wysokich cen. Nie tak dawno za pączka u celebrytki należało zapłacić aż 13 złotych. Wiemy, jak obniżona ostatnio przez rząd stawka podatku wpłynęła na nowy cennik.
Niedawno pisaliśmy o tym, jak koszt pączka u gwiazdy Kuchennych Rewolucji ocenia Anna Mucha. Tym razem sprawdzamy, czy rządowe zmiany stawki podatku VAT wpłynęły na koszt zakupu wyrobów. W Biedronce ceny nie poszły w dół, więc może i tu było podobnie?
Czy U Fukiera ceny są niższe?
Choć pączki Gessler do tanich nie należą, obniżka stawki VAT wpłynęła na zmniejszenie cen pączków i faworków. Jak podał Fakt, mimo iż 1 lutego cena tych wyrobów nie zmieniła się, wczoraj, czyli 3 lutego, pączek kosztował 12,38 zł/szt., a faworki – 28,57 zł/ 200 g.
Tabloid słusznie zauważył, że brak obniżki niekoniecznie mógłby być spowodowany chęcią sztucznego windowania cen. Na cenę końcową produktów w lokalach gastronomicznych wpływa bowiem więcej czynników niż tylko VAT, jakim objęte są półprodukty:
„Możliwe [...], że choć U Fukiera VAT obniżono, to cena pozostała niezmieniona, bo koszty produkcji poszły w górę.” - spekulowano 1 lutego.
Wszystko wskazuje na to, że Gessler postawiła na uczciwość, a nowy cennik po prostu odzwierciedla zmiany w koszcie składników niezbędnych do przyrządzenia tradycyjnego smakołyku.
Dlaczego pączki u Gessler są tak drogie?
Pączki u Gessler wcześniej kosztowały 13 zł/szt. Obniżka, którą teraz obserwujemy, nie jest więc znaczna. Nie da się jednak ukryć, że skoro rosną ceny mediów i produktów, koszt wyrobów też pójdą w górę.
Musimy pamiętać, że mówimy o ręcznie robionych wypiekach, a inflacja dotyka wielu aspektów gospodarki, także kosztu pracy. Słodkości od Magdy Gessler są smażone w tradycyjny sposób, więc ostateczną cenę z pewnością wpłynęła też wycena zaangażowania pracowników.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: stronakuchni, o2