Smakosze.pl Porady Ile smażyć filet z kurczaka?
cana/Dmytro Balkhovitin

Ile smażyć filet z kurczaka?

17 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Filet z kurczaka to bardzo delikatne i soczyste mięso, z którego przygotujesz wiele smacznych i pożywnych dań. Kurczak w panierce i kurczak smażony w ziołach potrzebują innych przypraw. Bardzo ważny jest również sposób i czas smażenia drobiu, uzależniony od wielkości filetów. Ile smażyć kurczaka? Jak przygotować go przed smażeniem?

Przed smażeniem filetów zawsze umyj, oczyść i wysusz mięso. Panierowane filety oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Dzięki mące kurczak się nie wysuszy, będzie soczysty i delikatny w środku. Jeśli chcesz przygotować kotlety z filetów, przed dodaniem przypraw ubij je tłuczkiem do mięsa, aby były cienkie.

Jeśli chcesz usmażyć filety na patelni grillowej lub bez panierki, oprósz mięso solą, pieprzem i przygotuj marynatę z oliwy, czosnku granulowanego, ziół prowansalskich i soku z cytryny. Zanurz w niej kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na godzinę przed smażeniem.

Filety z kurczaka świetnie smakują z domowymi frytkami, pieczonymi ziemniakami i surówką lub sałatką ze świeżych warzyw. Do kurczaka świetnie pasuje również tradycyjna sałatka grecka z fetą.

Drobiowe mięso to nie tylko filet. W tym artykule dowiesz się, ile smażyć i jak przygotować wątróbkę , aby była delikatna i miękka.

Ile smażyć filet z kurczaka?

Kurczaka zawsze smaż na oleju rzepakowym lub maśle klarowanym, dzięki czemu mięso nie przypali się podczas smażenia. Kurczaka smaż na średnim gazie, zbyt wysoka temperatura wysuszy delikatne mięso.

Długość smażenia kurczaka zależy od wielkości kawałków. Drobno pokrojone kawałki smaż przez 6-7 minut, cały filet potrzebuje natomiast 10 minut. Kotlety z piersi z kurczaka smaż po 3-4 minuty z każdej strony.

Panierowany filet z kurczaka z frytkami

Jeśli chcesz przygotować filet z kurczaka z patelni grillowej, do smażenia wystarczy niewielka ilość rozgrzanego tłuszczu. Zwykła patelnia potrzebuje go więcej, aby mięso nie przykleiło się do dna.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy