Jajecznica po szwedzku. Jest obłędnie puszysta dzięki 1 sztuczce
Wiecie, jak smakuje jajecznica po szwedzku? Jest obłędnie puszysta dzięki jednej prostej sztuczce. Dodaje się bowiem do niej odrobinę mąki rozmieszanej w mleku. Po połączeniu z jajkami i usmażeniu całość wychodzi niezwykle smaczna i delikatna. Przekonajcie się o tym sami.
Jakie jest wasze ulubione śniadanie? Większość osób z pewnością powie, że jajecznica. Nie tylko szybko się ją robi, ale też jest smaczna i pożywna. Do jajecznicy można dodać cebulę, szynkę, boczek, grzyby, a nawet warzywa.
A czy jedliście kiedyś jajecznicę z dodatkiem mleka i mąki? Tak właśnie robi się jajecznicę po szwedzku. Jest puszysta i delikatna, a jednocześnie sycąca i lekka dla kieszeni. Dzięki tym dodatkom z dwóch jajek można wyczarować naprawdę pokaźną porcję.
Przepis na jajecznicę po szwedzku
Składniki:
-
ok. 50 ml mleka
-
1 płaska łyżeczka mąki
-
2 jajka
-
sól, pieprz
-
2 łyżeczki masła
-
szczypiorek
Przygotowanie puszystej jajecznicy po szwedzku
Zimne mleko wlej do szklanki, dodaj mąkę, dokładnie całość wymieszaj przy pomocy rózgi lub widelca.
Do mleka wbij jajka, całość ponownie wymieszaj. Na patelni rozpuść i lekko rozgrzej masło. Wylej na nią jajka z mlekiem.
Smaż całość na niedużym ogniu, aż masa się zetnie. Jajecznicę oprósz solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka:
Zamiast szczypiorku do jajecznicy można dodać posiekany koperek.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę po angielsku , a także na jajecznicę po góralsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników
-
Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą