Jajka faszerowane boczkiem. Po prostu pyszne
Jajka faszerowane boczkiem, rukolą i awokado to pomysł na oryginalną przystawkę. Tak przygotowane jajka są świetne również jako dodatek do zimnej płyty, na imprezy, spotkania z rodziną, przyjaciółmi i na święta. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane boczkiem.
Jajka faszerowane boczkiem odkryłam jakiś czas temu i od razu przypadły mi do gustu. Chipsy z boczku w połączeniu z awokado, rukolą, majonezem i żółtkami tworzą pyszny, oryginalny farsz. Jajka na twardo podane w ten sposób będą hitem na Twoim stole.
Jajka zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odejdą od białek i nie będą się do nich przyklejać. Ile gotować jajko na twardo? Jajka będą dobrze ugotowane po 8-10 minutach gotowania od momentu wrzenia wody. Mniejsze jajka gotuj 8 minut, większe 10. Jeśli szukasz pomysłu na jajka faszerowane- tu poznasz przepis na jajka faszerowane buraczkami , są przepyszne.
Przepis na jajka faszerowane boczkiem
Składniki na 10 sztuk:
-
5 jajek
-
awokado
-
4 listki rukoli
-
ząbek czosnku
-
4 plastry boczku wędzonego
-
majonez
-
sól, pieprz
Jak zrobić jajka faszerowane boczkiem?
Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na pół, żółtka wyjmij, przełóż do miski i rozgnieć. Boczek podsmaż na patelni na chrupiące chipsy, następnie posiekaj je drobno i dodaj do żółtek.
Źródło zdjęcia: canva/Amarita Awokado rozgnieć widelcem, czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj bardzo drobno rukolę, wszystkie składniki przełóż do żółtek, dodaj majonez i mieszaj, żeby powstała jednolita masa. Dopraw ją do smaku solą i pierzem. Farsz włóż do rękawa cukierniczego i wykładaj na ugotowane białka, smacznego.