Jajka faszerowane buraczkami. Wyjątkowe połączenie smaków
Jajka faszerowane buraczkami z majonezem i chrzanem to pomysł na pyszną i prostą kolację i przystawkę dla całej rodziny. Są aromatyczne, pożywne i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na jajka faszerowane buraczkami.
Jajka faszerowane burakami to pyszna, prosta i efektowna przekąska dla każdego. Ugotowane jajka smakują wyśmienicie, kiedy przygotujesz do nich pastę z żółtek, buraczków, chrzanu i majonezu. Jajka po przygotowaniu oprósz posiekaną zieleniną- szczypiorek, koperek i natka pietruszki będą idealne.
Puree z buraków zrobisz błyskawicznie. Podsmaż buraczki z jabłkiem i czosnkiem, dodaj oliwę i zblenduj, następnie przygotuj farsz. Jeśli zostanie puree wykorzystaj je jako zdrową i smaczną pastę na kanapki.
Buraki są jednymi z najzdrowszych warzyw, są źródłem wielu cennych składników, w tym żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie antynowotworowe. Buraki powinniśmy więc jeść znacznie częściej.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe dania z buraków- tu poznasz przepis na sałatkę z burakiem i fetą. Równie smaczna jest sałatka z pieczonych buraczków i awokado, jest idealna na zdrowy i pożywny lunch do pracy lub kolację.
Przepis na jajka faszerowane buraczkami
Składniki:
5 jajek M
ugotowany burak
ząbek czosnku
pół jabłka
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka chrzanu tartego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypiorek, koperek lub pietruszka (według uznana)
Jak zrobić jajka faszerowane buraczkami?
Burak i jabłko zetrzyj na tarce, posiekaj drobno czosnek. Na oliwie zeszklij czosnek, następnie dodaj jabłko i buraka i smaż przez kilka minut, następnie zblenduj na puree. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, obierz ze skorupek, przekrój i wyjmij żółtka. Żółtka przełóż do miski, rozgnieć widelcem, następnie dodaj 2 łyżki puree z buraków, majonez, chrzan, dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Lena_Zajchikova Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie przełóż go do rękawa cukierniczego i wyłóż na ugotowane białka, oprósz je posiekaną zieleniną i podaj. Smacznego.