Smakosze.pl Przepisy Jajka faszerowane brokułem - prosta i elegancka przystawka
canva/iko636

Jajka faszerowane brokułem - prosta i elegancka przystawka

11 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajka faszerowane brokułem z majonezem, oliwą i szczypiorkiem to pomysł na świetną przekąskę, przystawkę lub szybki dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane brokułem są pyszne, lekkie i wyglądają bardzo świeżo i apetycznie. Poznaj przepis na jajka faszerowane brokułem, czyli mistrzowską przystawkę.

Pomysłów na podanie jajek jest bardzo wiele, nic dziwnego- jajka są bardzo uniwersalne i przygotujesz je na niezliczoną ilość sposobów. Dzisiaj poznasz kolejny pomysł na jajka na twardo, czyli jajka faszerowane brokułem, szczypiorkiem z dodatkiem majonezu i oliwy, palce lizać.

Do jajek faszerowanych dodaję domowy majonez , jest mniej kaloryczny bo bez oleju. Jajka faszeruj dopiero, jak ostygną, z zimnych żółtek łatwiej przygotujesz farsz. Brokuły gotuj do miękkości. Jajka faszerowane podaję ze szczypiorkiem, ale równie dobrze smakują z koperkiem, natką pietruszki i mięta.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić i z czym podawać jajka na twardo . Na jajka sadzone również jest wiele pomysłów- tu poznasz 7 ciekawych propozycji podania jajek sadzonych .

Przepis na jajka faszerowane brokułem

Składniki:

  • 7 jajek M

  • mały brokuł

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • łyżka majonezu

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Jak zrobić jajka faszerowane brokułem?

Jajka ugotuj na twardo, 8 minut od momentu od wrzenia wody, Brokuł podziel na malutkie różyczki i gotuj 6-7 minut w osolonej wodzie, odcedź, ostudź. Jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół, łyżeczką do herbaty wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem, następnie przełóż je miski.

Ugotowane brokuły w misce

Źródło zdjęcia: canva/AlexPro9500 Różyczki brokuła również rozgnieć i dodaj do żółtek, wlej oliwę z oliwek, dodaj majonez, posiekany szczypiorek i wymieszaj, ugniatając, aby powstał jednolity farsz. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, wyłóż na białka w miejsca żółtek, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy