Smakosze.pl Przepisy Jajka podane w sosie to mój ulubiony wiosenny obiad. 1 dodatkowy składnik bosko podkręca ich smak
Fot. YouTube/obzarciuch

Jajka podane w sosie to mój ulubiony wiosenny obiad. 1 dodatkowy składnik bosko podkręca ich smak

6 czerwca 2024

Szukasz pomysłu na wiosenny obiad? Podaj jajka w sosie tak smacznym, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Jeden składnik podkręca smak dania i dodaje mu wyrazistości. Wiosenny obiad zrobisz dzięki tej recepturze.

Jajka w zachwycającym sosie

Wiosną i latem na obiad często robię pyszne i proste danie. Podaję jajka w sosie chrzanowym. Nadaje on wyjątkowego smaku jajkom. Sekret tej potrawy zależy też od jednego składnika, który podkręca smak sosu. Chodzi o musztardę sarepską, która sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu.

Raz- dwa i znakomity wiosenny obiad jest gotowy. Do tego młode ziemniaki, koperek i każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością. Wykorzystaj ten prosty przepis na jajka w sosie chrzanowym z musztardą w swojej kuchni. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Obżarciuch. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

jajka w sosie chrzanowym
Fot. YouTube/obzarciuch
Bosacka skrytykowała sos od Makłowicza. Odpowiedź kucharza wywołała burzę

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym z musztardą?

Składniki:

  • 8 ugotowanych jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3-4 łyżeczki chrzanu
  • 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie dania zacznij od roztopienia masła na patelni i zeszklenia na nim posiekanej cebuli. Wsyp mąkę i wymieszaj. Wlej mleko i cały czas mieszaj. Następnie dołóż chrzan i dalej mieszaj składniki.

Dołóż musztardę sarepską, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Gdy sos się zagotuje, to odstaw z ognia. Ułóż ugotowane połówki jajek na półmisku i polej je sosem chrzanowo- musztardowym. Danie posyp pokrojonym koperkiem i podawaj.

Jajka w sosie, który zjesz z przyjemnością

Jajka w sosie chrzanowym z dodatkiem musztardy możesz podawać na ciepło i zimno. Są smaczne, a sos nadaje im wyrazistości i ostrości. Do tego świeży koperek i wiosenny obiad jest gotowy. Taki posiłek zjesz z przyjemnością, a danie przyrządzisz szybko i w prosty sposób.

Dlatego każdemu polecam tę recepturę. Taki wiosenny obiad należy do moich ulubionych. Danie jest pyszne i zrobisz je w krótkim czasie . Cała rodzina doceni smak jajek w sosie chrzanowym z musztardą. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić znakomitą sałatkę bez grama majonezu. Informowaliśmy o rumuńskich czereśniach, które zalewają polskie targowiska.

jajka w sosie chrzanowym
Fot. YouTube/obzarciuch

Źródło: YouTube/obzarciuch

Zdjęcia: screen YouTube/obzarciuch

Ten sernik z borówkami robię z 4 składników. Rodzina prosi o niego cały czas
Taki pomysł na zupę podsunęła mi babcia. Od samego aromatu ślinka cieknie, musisz spróbować
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy