Jajko w chrupiącej panierce
Niepozorne jajko z łatwością możemy przekształcić w wyborny specjał, który sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Okazuje się, że przyrządzenie tego smakołyku jest bardzo proste.
Jajko w panierce zachwyci domowników
Nie da się ukryć, że jajko często gości na naszych stołach podczas śniadania. Wówczas decydujemy się na przygotowanie go na miękko, na twardo lub w sadzonej odsłonie . Warto sięgnąć po jeszcze jedną alternatywę, która staje się coraz bardziej popularne wśród internautów.
Ostatnio wspominaliśmy o najlepszych dodatkach, dzięki którym jajko będzie jeszcze bardziej pożywne . Dziś sięgniemy po przepis, który przemieni uwielbiany nabiał, w niecodzienny przysmak, kuszący samym wyglądem.
Jajko w panierce jest wyjątkowym frykasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Z wierzchu czeka na nasz chrupiąca otoczka, pod którą skrywa się miękki środek . Jajko w takiej odsłonie zaskoczy domowników. Smakołyk momentalnie znika z talerzy.
Jajko w chrupiącym wydaniu jest banalnie proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem . Nawet osoby, które unikają kulinarnych aktywności, przygotują je bez najmniejszych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
jajka
-
120 g mąki pszennej
-
120 g mąki kukurydzianej
-
zimna woda
-
olej
Jajko jeszcze nigdy nie było tak pyszne
Na początku jajko musimy ugotować na miękko. Jakiś czas temu informowaliśmy, jak zrobić to idealnie . Kiedy nasze jajko będzie już gotowe, wówczas je obieramy. Teraz musimy zrobić panierkę, dzięki której śniadanie stanie się obłędnym specjałem.
Oba rodzaje mąki łączymy z wodą. Powinniśmy uzyskać masę o konsystencji śmietany. W garnku podgrzewamy olej. Każde jajko mocno namaczamy w cieście. Następnie nasze frykasy umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu .
Jajko smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec wykładamy je na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu . Jajko w panierce jest już gotowe. Nie pozostaje nic innego jak przystąpienie do beztroskiego zajadania. Przepis na podobne jajko można znaleźć na YouTube na kanale Delicious & Funny Food. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2