Smakosze.pl Przepisy Jak doprawić marchewkę z groszkiem?
Canva.com / Stanislav Ostranitsa

Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

25 marca 2022
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Marchewka z groszkiem jest dobrze znana każdemu smakoszowi. Wzbudza ona mieszane uczucia. Niechęć przeważnie wynika ze styczności z dodatkiem, który był nieodpowiednio doprawiony. Warto wiedzieć, jak przyrządzić idealną marchewkę z groszkiem.

Marchewka z groszkiem jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Nie da się ukryć, że marchewka z groszkiem cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego specjału. Niezwykle istotna jest kwestia jego przyrządzenia. Mało kto spodziewałby się, że kluczowe jest wzbogacenie dodatku o najzwyklejszy cukier .

Marchewka z groszkiem idealnie sprawdza się w roli dodatku do dań obiadowych takich jak przepyszne kotlety mielone. Ostatnio przedstawialiśmy przepis Jakuba Kuronia na ten swojski mięsny smakołyk . Dziś nasza uwaga skupi się na marchewce z groszkiem.

Jeśli chcemy, aby nasza marchewka z groszkiem smakowała bardziej wyraziście, warto dodać do niej stosowne przyprawy. Najbardziej istotny jest cukier. Wystarczy zaledwie szczypta, by wyeksponować walory marchewki. Cukier wydobędzie z niej naturalną słodycz .

Oczywiście cukier to nie wszystko, co należy wykorzystać w trakcie przygotowywania marchewki z groszkiem. Większość składników znajdziemy w większości kuchni . Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 5 marchewek

  • 400 g groszku

  • 15 g masła

  • 15 g mąki

  • 2 g pieprzu

  • 2 g gałki muszkatołowej

  • 15 ml soku z cytryny

  • szczypta cukru

  • odrobina soli

(Canva / papkin)

Prosty przepis na marchewkę z groszkiem

Marchewka z groszkiem w tej odsłonie nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Na początku marchewki myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę . Umieszczamy je razem z groszkiem w garnku z niewielką ilością wody.

Garnek przykrywamy i rozpoczynamy gotowanie. Kiedy woda się już zagotuje, zmniejszamy ogień od minimum. Warzywa muszą zmięknąć. Jeśli woda odparuje, musimy ją uzupełnić. W przeciwnym wypadku nasz specjał może się przypalić .

Masło podgrzewamy na patelni. Gdy już się rozpuści, wówczas dodajemy do niej mąkę. Smażymy ją przez chwilę. Jeśli lubimy eksperymenty, możemy mieszankę wzbogacić o odrobinę drobno posiekanej cebuli. Wówczas marchewka z groszkiem będzie jeszcze bardziej smakowita .

Zasmażkę dodajemy do warzyw. Całość podgrzewamy i doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Wszystko gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie marchewka z groszkiem powinna być już gotowa. Warto również sięgnąć po przepis na fantastyczne gołąbki z ziemniaczanym farszem .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Niebo na talerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy