Smakosze.pl Porady Jak dbać o deskę do krojenia?
canva/The Aris Leoven Collection

Jak dbać o deskę do krojenia?

8 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Z desek do krojenia korzysta się praktycznie codziennie, dlatego szybko ulegają zabrudzeniom oraz uszkodzeniom. Aby wydłużyć ich przydatność, warto stosować pewne środki konserwacyjne, które zapobiegną zbyt szybkiemu niszczeniu, a także dokładnie wyczyszczą powierzchnie desek. Jeśli borykasz się z deską o intensywnym zapachu czy z tłustymi plamami, posyp ją solą i skrop sokiem z cytryny, a zanieczyszczenia będą łatwe do wyczyszczenia.

Deski do krojenia mogą być zrobione z najróżniejszych surowców, zaczynając od drewna czy plastiku, kończąc na szkle, a nawet marmurze. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, jednak dzisiaj zajmiemy się najlepszymi metodami do pielęgnacji i czyszczenia desek.

Większość z nas po użyciu deski, po prostu zmywa ją gąbką i płynem do naczyń w zlewie. Niekiedy zabrudzenia są jednak zbyt silne, aby owa metoda zadziałała. Dlatego poniżej prezentujemy sposoby na wyczyszczenie, a także konserwacje desek do krojenia. Warto je znać, ponieważ pozwalają na zaoszczędzenie kilku groszy na kupnie nowych desek.

Jak wyczyścić deskę z uporczywych zabrudzeń?

Na początku, po każdym użyciu deski, należy przetrzeć ją zwykłą wilgotną ściereczką. Jeśli deska jest zbyt brudna, przenieś ją do zlewu pod kran i przemyj delikatnym płynem do naczyń, lekko szorując powierzchnie gąbką.

Niekiedy plamy czy zapachy wżarły się na tyle mocno, że trzeba zastosować silniejsze środki. W tym celu przydadzą się produkty, które można znaleźć w każdej domowej kuchni. Mowa oczywiście o kwasku cytrynowym lub soku z cytryny oraz soli kuchennej.

Zabrudzenie posypuje się sporą ilością soli, skrapia kwaskiem lub sokiem cytrynowym i odstawia na kilka minut na bok. Po tym czasie przemywa się deskę pod bieżącą wodą i odkłada w przewiewne miejsce. Deski nie wolno suszyć przy źródle ciepła, ponieważ może się wygiąć. Po takim czyszczeniu większość zanieczyszczeń powinna zostać usunięta.

Pielęgnacja najpopularniejszych, drewnianych desek

W domach bez dwóch zdań królują cały czas deski wykonane z drewna. Są, nie bez powodów, uznawane za najwydajniejsze i najlepsze z dostępnych na rynku. Aby móc się jednak cieszyć nimi jak najdłużej, trzeba regularnie impregnować je olejem roślinnym. Taki zabieg powinien być powtarzany co około 2-3 miesiące.

Wyczyszczoną i wysuszoną dokładnie deskę drewnianą można przed nałożeniem oleju delikatnie przetrzeć papierem ściernym, co ułatwi wchłanianie oleju. Następnie wylewa się olej na powierzchnie deski i rozprowadza.

Nadmiar oleju ściąga się za pomocą suchej i czystej ścierki. Gdy drewno wchłonie olej całkowicie, możesz zacząć ponownie korzystać z deski. Impregnacja zapobiegnie wciąganiu nieprzyjemnych zapachów oraz wilgoci.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakie właściwości ma zsiadłe mleko. Ten tekst wyjawia sposoby na rozpoznanie dobrej jakości oscypka.

Deska po krojeniu buraków

Źródło: canva/Adrian Sava, Getty Images Aris Leoven

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: akademiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy