Jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową?
Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej znakomitych świątecznych specjałów. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanej Wielkanocy bez tego smakołyku. W każdym domostwie sałatkę jarzynową przyrządza się odrobinę inaczej.
Jak długo możemy przechowywać sałatkę jarzynową?
Wielu smakoszy zachodzi w głowę, próbując odnaleźć odpowiedź na powyższe pytanie. Okazuje się, że wszystko zależy od tego, jakie składniki znajdą się w tym uwielbianym daniu. Niektóre z dodatków sprawiają, że sałatka jarzynowa krócej będzie kulinarną pokusą.
Sałatka jarzynowa często gości na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od siostry Anastazji. Dziś skupimy się na tym, jak długo specjał może cieszyć nasze podniebienia. Warto o tym wiedzieć. Zwłaszcza że aktualnie sałatka jarzynowa króluje na niemal wszystkich stołach.
Czasami bywa tak, że w trakcie świąt sałatka jarzynowa nie zostaje w pełni zjedzona. Wówczas sięgamy po nią nawet przez cały kolejny tydzień. Obawy dotyczące świeżości są jak najbardziej zasadne. Okazuje się, że sałatka jarzynowa z dodatkiem cebuli, majonezu i jajek zazwyczaj może spędzić w lodówce około 3 dni.
Na szczęście istnieją sprawdzone metody, które pozwalają na przedłużenie świeżości sałatki jarzynowej. Rzecz jasne trzeba podejść do specjału w odpowiedni sposób. Każdy, kto lubi sałatkę jarzynową, powinien o tym wiedzieć.
(Canva.com / Dar1930)
Co zrobić, by sałatka jarzynowa dłużej zachowała świeżość?
Świąteczny smakołyk wytrzyma w lodówce znacznie dłużej, jeśli nie dodamy do niego majonezu i musztardy. W takiej sytuacji sałatka jarzynowa powinna być smaczna nawet po tygodniu. Trzeba ją zamknąć w szczelnym pojemniku, a sosy dodać dopiero przed zajadaniem.
Skoro już wspomniane zostały sosy, to nie można zapomnieć o tym, że sałatka jarzynowa bez ich dodatku może być przechowywana nawet w zamrażarce. Wówczas jej przydatność do spożycia jeszcze bardziej się wydłuży.
Sałatka jarzynowa dłużej zachowuje świeżość bez jajek i cebuli. Oba składniki mogą po pewnym czasie nieprzyjemnie pachnieć i popsuć. Mieszanka warzyw bez nich jest zdatna do spożycia przeważnie o jeden dzień dłużej.
Cebula w sałatce jarzynowej ogólnie wzbudza mieszane uczucia u smakoszy. Nawet Magda Gessler sugeruje, by poważnie zastanowić się nad jej dodaniem. Powodem jest fakt, że polska cebula ma bardzo intensywny smak i aromat. W związku z tym, po nocy spędzonej w lodówce, nasze danie może nieprzyjemnie pachnieć. Już wcześniej wspominaliśmy o sekretach Magdy Gessler na idealną sałatkę jarzynową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia; O2