Jajka w lodówce
johny007pan, Getty Images

Jak długo można trzymać ugotowane jajka w lodówce?

Wiele osób po świętach Wielkanocy z pewnością zastanawia się jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce. Według ekspertów z amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, ugotowane jajka w skorupkach można przetrzymać w lodówce maksymalnie tydzień. W innym wypadku rozwijają się w nich groźne bakterie.

Nasze lodówki wypełnione są po dzisiejszym śniadaniu jajkami. Dodaliśmy je do sałatki jarzynowej, wykorzystaliśmy w faszerowanych jajkach i wielu pastach jajecznych. Jeśli masz spory zapas ugotowanych jajek w skorupkach, warto wiedzieć, jak długo można je przechować.

Niektórzy decydują się na magazynowanie ich nawet przez kilka tygodni od ugotowania. Niestety istnieje ogromne ryzyko poważnego zatrucia, jeśli zje się stare i zepsute jajko. W ich wnętrzu mogą rozwijać się groźne mikroorganizmy, które w ludzkim ciele wywołują spustoszenie.

Jajka można przechowywać maksymalnie tydzień

Lodówka pozwala na znaczne wydłużenie daty przydatności do spożycia większości produktów spożywczych. Niska temperatura, brak dostępu światła słonecznego i względnie niska wilgotność sprawiają, że żywność nie psuje się tak szybko, jak poza urządzeniem.

Dlatego mnóstwo ludzi decyduje się na schowanie w niej jajek z Wielkanocy. Jeśli należysz do tego grona, nie przechowuj w niej jajek dłużej niż tydzień. Jajka bez skorupek można tam trzymać znacznie krócej, ponieważ tylko dwa dni - znacznie lepiej jest ugotować mniejszą ilość, ponieważ surowe mają dłuższą wytrzymałość.

Najczęstsze przyczyny przypalania potraw przez piekarnikNajczęstsze przyczyny przypalania potraw przez piekarnikCzytaj dalej

Jak odgrzewać jajka?

Pomysł jedzenia jajek prosto z lodówki nie jest najlepszy. Po kilku dniach nawet jeśli jeszcze mieścisz się w tygodniowym limicie, mogą zacząć być na nich obecne groźne bakterie. Podgrzanie ich do odpowiedniej temperatury zabija je i wyjaławia.

Jajka w lodówce

Źródło: canva.com/pixelshot

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.

Dlatego chcąc je zjeść, najpierw podgrzej je do temperatury 75 stopni Celsjusza. Eksperci z FDA twierdzą, że takie ciepło powinno wystarczyć, aby pozbyć się niechcianych mikroorganizmów. Należy jednak zrezygnować z podgrzewania w mikrofalówce.

Jajko pod wpływem fal elektromagnetycznych nabiera nieprzyjemnej, gumowatej konsystencji. Zmianie ulega również smak - mogą zacząć wręcz śmierdzieć poprzez reakcję chemiczną, która wzmacnia zapach związków siarki obecnych w jajkach.

Co zrobić z takimi jajkami?

Doskonałym sposobem na recykling jajek po świętach, jest zrobienie past kanapkowych. Wystarczy zmielić je z ulubionymi dodatkami i odrobiną majonezu czy jogurtu naturalnego w wersji dietetycznej i smarować taką pastą kanapki. Jej smak jest wyborny i smakuje praktycznie każdemu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł