Smakosze.pl
Jajka w lodówce

johny007pan, Getty Images

Jak długo można trzymać ugotowane jajka w lodówce?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wiele osób po świętach Wielkanocy z pewnością zastanawia się jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce. Według ekspertów z amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, ugotowane jajka w skorupkach można przetrzymać w lo

Nasze lodówki wypełnione są po dzisiejszym śniadaniu jajkami. Dodaliśmy je do sałatki jarzynowej, wykorzystaliśmy w faszerowanych jajkach i wielu pastach jajecznych. Jeśli masz spory zapas ugotowanych jajek w skorupkach, warto wiedzieć, jak długo można je przechować.

Niektórzy decydują się na magazynowanie ich nawet przez kilka tygodni od ugotowania. Niestety istnieje ogromne ryzyko poważnego zatrucia, jeśli zje się stare i zepsute jajko. W ich wnętrzu mogą rozwijać się groźne mikroorganizmy, które w ludzkim ciele wywołują spustoszenie. 

Jajka można przechowywać maksymalnie tydzień

Lodówka pozwala na znaczne wydłużenie daty przydatności do spożycia większości produktów spożywczych. Niska temperatura, brak dostępu światła słonecznego i względnie niska wilgotność sprawiają, że żywność nie psuje się tak szybko, jak poza urządzeniem. 

Dlatego mnóstwo ludzi decyduje się na schowanie w niej jajek z Wielkanocy. Jeśli należysz do tego grona, nie przechowuj w niej jajek dłużej niż tydzień. Jajka bez skorupek można tam trzymać znacznie krócej, ponieważ tylko dwa dni - znacznie lepiej jest ugotować mniejszą ilość, ponieważ surowe mają dłuższą wytrzymałość.

Jak odgrzewać jajka?

Pomysł jedzenia jajek prosto z lodówki nie jest najlepszy. Po kilku dniach nawet jeśli jeszcze mieścisz się w tygodniowym limicie, mogą zacząć być na nich obecne groźne bakterie. Podgrzanie ich do odpowiedniej temperatury zabija je i wyjaławia. 

Źródło: canva.com/pixelshot

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania. 

Dlatego chcąc je zjeść, najpierw podgrzej je do temperatury 75 stopni Celsjusza. Eksperci z FDA twierdzą, że takie ciepło powinno wystarczyć, aby pozbyć się niechcianych mikroorganizmów. Należy jednak zrezygnować z podgrzewania w mikrofalówce. 

Jajko pod wpływem fal elektromagnetycznych nabiera nieprzyjemnej, gumowatej konsystencji. Zmianie ulega również smak - mogą zacząć wręcz śmierdzieć poprzez reakcję chemiczną, która wzmacnia zapach związków siarki obecnych w jajkach.

Co zrobić z takimi jajkami?

Doskonałym sposobem na recykling jajek po świętach, jest zrobienie past kanapkowych. Wystarczy zmielić je z ulubionymi dodatkami i odrobiną majonezu czy jogurtu naturalnego w wersji dietetycznej i smarować taką pastą kanapki. Jej smak jest wyborny i smakuje praktycznie każdemu. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pomidory

Produkty

Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana

Czytaj więcej >

Produkty

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Czytaj więcej >
Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >