Jak długo smażyć pączki?
Jak długo smażyć pączki? Jaki olej jest najlepszy do smażenia? To pytania, które zadaje sobie każdy miłośnik pączków, który postanowił przygotować je samodzielnie w domu. Pączki to delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem i polewą, doskonałe nie tylko w Tłusty Czwartek. Sekretem idealnych pączków jest odpowiednie przygotowanie. Sprawdź, jak długo i na czym smażyć pączki.
Pączki, oponki i faworki to już tradycyjne słodkości przygotowywane na Tłusty Czwartek. Możesz je również przygotować samodzielnie w domu, kiedy tylko masz na nie ochotę, wykorzystując naprawdę podstawowe składniki. Pączki nadziejesz ulubioną konfiturą, czekoladą, budyniem, chałwą, posypiesz cukrem pudrem, orzeszkami, polejesz lukrem lub polewą. Każda wersja smakuje doskonale, kiedy pączki są odpowiednio usmażone i puszyste.
Pączki smaż na oleju roślinnym, oleju kokosowym lub połączeniu oleju ze smalcem . Pączki smażone w tłuszczu roślinnym i smalcu w proporcji 2:1 moim zdaniem mają najlepszy smak. Jeśli smażysz pączki z nadzieniem, do zimnego jeszcze oleju koniecznie dodaj pół kieliszka octu, dzięki któremu pączki nie pękną podczas smażenia.
Jak długo smażyć pączki?
Pączki należy smażyć z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru i będą miały złotą obwódkę pomiędzy połówkami. Czas smażenia zależy między innymi od rodzaju ciasta i tłuszczu, który wykorzystasz do przygotowania tych pyszności.
Temperatura oleju nie może przekroczyć 180 stopni C , ponieważ pączki mogą się spalić. Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco dobrze nagrzany, wlej odrobinę ciasta do garnka. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię- temperatura jest idealna.