Karnawałowe pyszności, najlepszy przepis na tradycyjne pączki
Pączki wcale nie na słodko
Pączki to danie, które przygotowywane było w starożytnym Rzymie i wcale nie na słodko, swoje słodkie nadzienie wzięły z kuchni arabskiej. W Polsce przyrządzano pączki nadziewane słoniną, a dopiero w XVI zaczęto robić je na słodko. Pączki są jadane na całym świecie, a w zależności od państwa występują pod inną nazwą oraz szykuje je się według różnych przepisów. W Polsce pączki mają swoje święto, które przypada na tłusty czwartek, co oznacza, że w naszej kulturze to bardzo ważne danie. W nadchodzące święto, przygotuj swoje własne pączki, a zobaczysz, że już nigdy nie sięgniesz po te ze sklepowej półki!
Do pączków potrzebne ci będzie
Pączki wyrabiane są z ciasta drożdżowego, a jeśli chodzi o nadzienie to można z nim trochę zamieszać, aby było oryginalne.
Składniki:
- 14 g gotowych drożdży- 500 g mąki pszennej- 250 ml mleka- 3 łyżki cukru- szczypta soli- 4 żółtka- 2 łyżki spirytusu- 50 g masła- 1l oleju do smażenia
Przygotowanie pączków:
Masło umieść w garnku, aby się rozpuściło, a następnie odstaw do całkowitego wyschnięcia.Oddziel białka od żółtek.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, roztopione i chłodne masło, a także żółtka jajek, mleko oraz dodaj drożdże, a także szczyptę soli i opcjonalnie 2 łyżki spirytusu.Wszystkie składniki wymieszaj tak, aby się połączył, a następnie zacznij wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Przykryj ścierką i odstaw do ciepłego miejsca na około godzinę, aby wyrosło.
Stolnicę posyp mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Wyłóż na nią ciasto i wyrób je jeszcze rękoma przez około 5 minut, po tym czasie rozwałkuj je na grubość około 3cm i zacznij wycinać w nim kółka. Możesz do tego użyć specjalnej foremki, albo dość szerokiej szklanki. Po wycięciu kilku krążków, pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i znowu zacznij wycinać. Powtarzaj do czasu, aż skończy ci się ciasto. Wycięte krążki pozostaw na stolnicy i przykryj ściereczką, odstaw na około 30 minut.
Do garnka wlej około 700 ml oleju i nagrzewaj go na średniej mocy palnika do temperatury około 170 stopni. Olej będzie gotowy, jeśli po wrzucenia kawałka ciasta do środka od razu zacznie się smażyć.Do garnka wkładaj kilka pączków, ale nie za dużo, aby się nie skleiły, smaż je po około 4/5 minut na stronę, aż do momentu zarumienienia.Pączki wykładaj na talerz z kawałkiem ręcznika papierowego, aby ociekły z tłuszczu.
Do grubej strzykawki wciągnij ulubioną marmoladę, nakłuj nią pączek i wciśnij do środka.Pączki możesz lukrować lub obsypać cukrem pudrem.
Dodatki do pączków
Pączki możesz nadziewać różnego rodzaju marmoladami lub dżemami, ale także bitą śmietaną, czy kremami. Wszystko zależy od tego, co lubisz. Na wierzch pączków również możesz wyłożyć kilka rzeczy np., cukier puder, lukier, czekoladę.Gdy twoje pączki są gotowe baw się w ich nadziewanie oraz dekorowanie!
Lukier domowy do pączków
Przygotuj domowy lukier do swoich pączków.
Składniki:
- 3 łyżki wody- 3 łyżki soku z cytryny- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Cukier puder umieść w misce, a następnie dodaj do niego sok z cytryny, wszystko razem wymieszaj, dodawaj wody i ucieraj powstałą masę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.Do pączków lepsza będzie gęstsza konsystencja, dlatego śmiało możesz dodawać do niego więcej cukru pudru, jeśli będzie za rzadki lub wody, jeśli będzie za gęsty.