Jak dobrze dbać o zastawę stołową? Będzie lśniła
Zaśniedziałe sztućce? Popękana porcelana? Matowe kieliszki, szklanki i talerze? Dowiedz się, jak dobrze dbać o zastawę stołową. Będzie lśniła i służyła Ci przez wiele lat. Wystarczy odpowiednio ją przechowywać i pielęgnować.
Zastawy stołowe mogą służyć nam bardzo wiele lat, o ile są odpowiednio myte, pielęgnowane i przechowywane. Inaczej zachowuje się srebrno, inaczej szkło, a jeszcze inaczej porcelana. Dowiedz się, jak je przechowywać i pielęgnować.
Zmywarka jest rewelacyjnym urządzeniem, które znacznie ułatwia sprzątanie po obiedzie i innych daniach. Zmywarka niestety przyczynia się również do stopniowej degradacji materiałów, z których zrobiona jest zastawa , chyba, że znajduje się na nich znak, który informuje o możliwości mycia w zmywarce.
Często jednak, mimo oznaczeń, szkło i inne elementy zastawy zaczynają matowieć. Dzieje się tak, ponieważ mycie w zmywarce, nawet przy użyciu specjalnych soli i nabłyszczaczy, jest zmywaniem dość agresywnym i w wysokiej temperaturze.
Dowiedz się również, jak czyścić tarkę do warzyw i sera z trudnych, zaschniętych plam . Nie ma nic prostszego. Kuchenna akcesoria drewniane również wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby wyglądały jak nowe przez wiele lat- sprawdź, jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne .
Jak dbać o zastawę stołową?
Srebrne sztućce i inne elementy zastawy
Srebrną zastawę warto trzymać w pudełku, najlepiej zawinięte w ściereczki, aby zapobiec powstawaniu nieestetycznych, ciemnych plam . Jeśli jednak zastawa zaśniedziała, przełóżmy ją do większej miski.
Następnie zalejmy zimną wodą z dodatkiem soli i odstawmy na całą noc. Rano umyjmy je i przepolerujmy pastą do zębów- będą wyglądać jak nowe.
Porcelana
Zastawa porcelanowa jest bardzo wrażliwa na gwałtowne zmiany temperatury, zwłaszcza kiedy przechowujemy ją w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Zanim rozłożymy ją więc na stole w kuchni, przestawmy ją na chwilę do pomieszczenia, w którym jest cieplej, ale nie będzie za dużego skoku temperatury, np. do przedpokoju , inaczej może popękać.
Szkło
Kieliszki do wina, szklanki, talerze zrobione ze szkła myjmy ręcznie. Zmywarka przyczyni się do szybkiego zmatowienia zastawy, która będzie wyglądać na starą i podniszczoną.
Czyste szklanki i kieliszki przepolerujmy przed postawieniem na stole suchą szmatką do polerki- będą lśnić i staną się ozdobą stołu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cukinia po prowansalsku - prosty przepis na aromatyczny i lekki obiad
-
Na jakich oczkach należy zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane? Drobny szczegół ma znaczenie
-
Jak zrobić niezapomniane szare kluski? Przepis krok po kroku
Źródło: weraandacountry.pl