Jak ekspresowo sparzyć liście kapusty na gołąbki?
Kapusta jest swoistym rusztowaniem gołąbków, które bez niej rozpadłyby się podczas gotowania. Niestety, parzenie jej liści jest dość wymagającym procesem, na który nie każdy ma dużo czasu, dlatego zdradzamy jak zabrać się do tego o wiele łatwiej.
Wiele osób ma spore problemy z parzeniem liści tak, aby wszystko poszło po ich myśli. Podczas obgotowywania w wodzie łatwo się poparzyć, niektórzy mają także kłopoty z odpowiednim czasem gotowania, co przekłada się na rozpadające się liście.
Jak parzyć liście kapusty w mikrofalówce?
Na początku musisz przygotować kapustę. Opłucz ją pod wodą, uprzednio usuwają brzydkie liście, które znajdują się na zewnątrz. Następnie przy pomocy ostrego noża wytnij z główki stwardniały głąb, który nie zmiękczy się w mikrofalówce.
Urządzenie należy nastawić na pełną moc. Ułóż w jego wnętrzu kapustę i ustaw licznik czasu na 10 minut. Jeśli po tym czasie liście nie będą miękkie, wstaw główkę na kolejne 5 minut. Wtedy kapusta powinna zacząć rozpadać się na pojedyncze liście.
Dużą zaletą kuchenki mikrofalowej jest fakt, że kapusta zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych, niż gotowana w wodzie. Minerały i witaminy nie są wypłukiwane, a struktura liści pozostaje chrupka, dzięki czemu możesz przyrządzić gołąbki w nowy sposób.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.
Źródło: canva/vvoevale
Parzenie kapusty przy pomocy piekarnika
To kolejna metoda, która nie wymaga wykorzystania gotującej się wody. W tym przypadku kapusta zmiękczana jest parą wodną, którą sama wytwarza dzięki intensywnemu podgrzewaniu. Warto posiadać piekarnik z termoobiegiem, gdyż wtedy będzie najlepszy efekt.
Zawiń kapustę jak cukierek w rękaw do pieczenia. Użyj zatrzasków z tworzywa sztucznego, aby zatrzymać parę wodną wewnątrz plastikowego pakunku. Sam piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza, co może potrwać kilkanaście minut.
Teraz wystarczy włożyć kapustę do piekarnika i zostawić ją na około 30 minut. Para poluzuje liście, które będą odchodziły praktycznie same po zakończeniu pieczenia. Uważaj, aby się nie poparzyć, gdyż temperatura jest wyjątkowo wysoka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kobieta.wp.pl; kanał Doskonały na YouTube