Smakosze.pl Porady Jak i ile gotować kalafior?
canva/Merrimon

Jak i ile gotować kalafior?

2 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kalafior jest niezwykle smacznym i zdrowym warzywem. Możesz przygotować go na wiele sposobów, jest szybkim i prostym dodatkiem do wielu dań. Kalafior wymaga jednak odpowiedniego gotowania, aby zachował swoją chrupkość i przede wszystkim wartości odżywcze. Sprawdź, jak i ile gotować kalafior.

Kalafior jest warzywem, które można kupić niemal przez cały rok, jednak najsmaczniejsze warzywo dostaniemy w sezonie letnim, na bazarze lub w małym warzywniaku. Kalafior ze sprawdzonych źródeł pozbawiony jest konserwantów i sztucznych nawozów.

Jeśli chcesz zachować wszystkie prozdrowotne właściwości kalafiora, kupuj wyłącznie świeże warzywo. Mrożonki mają mniej wyrazisty smak i tracą wszystkie witaminy i przeciwutleniacze.

Pod wpływem wysokiej temperatury kalafior i brokuły uwalniają brzydki, mdły zapach, który może skutecznie zniechęcić do przygotowywania tych niezwykle smacznych i zdrowych warzyw.

Przed włożeniem kalafiora do garnka, wsyp do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub wlej pół szklanki mleka. Zabieg ten skutecznie powstrzyma uwalnianie się zapachu i sprawi, że kalafior zachowa swój świeży, biały kolor.

Jak gotować kalafiora, aby zachował wartości odżywcze i się nie rozpadł?

Warzywo gotuj w osolonej wodzie. Wystarczy łyżeczka soli, aby kalafior uwolnił swój smak i był bardziej aromatyczny.

Kalafior, aby nie utracił witamin i innych prozdrowotnych związków, musi być gotowany od 5 do 10 minut. Dłuższe gotowanie sprawi również, że warzywo się rozpadnie i stanie się miękką, rozgotowaną papką.

Jeśli chcesz przygotować gotowany kalafior, gotuj go przez 10 minut , po tym czasie sprawdź jego miękkość. Jeśli uznasz, że wymaga jeszcze gotowania, wyłącz gaz i potrzymaj go w gorącej wodzie przez 2-3 minuty.

Jeśli chcesz upiec lub usmażyć kalafiora, musisz skrócić czas gotowania do 5 minut , następnie schłodzić warzywo pod bieżącą wodą, odsączyć i przygotować według uznania.

Szukasz pomysłu na smażonego kalafiora? Tu znajdziesz przepis na pyszne różyczki kalafiora w delikatnym cieście.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy